Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Generationsväxling i brottningslandslaget med Sofia Mattsson i spetsen

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera medaljer på både VM och OS har Sofia Mattsson gjort sitt på brottnignsmattan. Under VM kommer hon istället stå som förbundstränare.

– En lyx, säger Jonna Malmgren som är en av de brottare som tränas av Mattsson.

Om en vecka drar brottnings-VM igång i Belgrad. Den förra OS- och VM-medaljören Sofia Mattson har sedan årsskiftet ett nytt jobb som förbundstränare. En uppgift hon tackade ja till i samma veva som hon fick sitt andra barn.

– Det har varit hektiskt. Jag blev mamma till min lilla Molly sen fick jag förfrågan om det här uppdraget och det var så lockande så det gick inte att tacka nej, säger Mattsson som delar uppdraget med Julija Rakjevitj som även hon tagit flertalet OS- och VM-medaljer för Azerbajdzjan

Generationsväxling i landslaget

Mattsson är en av de brottare som valt att avsluta sin aktiva karriär under senaste året.

– Just nu skulle man kunna säga att vi genomgår ett generationsskifte. Många som var aktiva när jag själv var aktiv har valt att lägga skorna på hyllan. En del av de yngre tjejerna som vi också tränade tillsammans med har vuxit fram, tagit större plats, bland annat Jonnas EM-guld här i sommar visar att hon är i den absoluta toppen, säger Mattsson.

En lyxig tränare

EM-guldmedaljören Jonna Malmgren är nöjd med sina nya förbundstränare.

– Det är en lyx det är det verkligen. Hon var en fantastisk brottare. Men det känns också som hon har tagit det med sig in i coachrollen.

Se hela reportaget här:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.