Sofia Mattsson. Foto: Bildbyrån.

Starkare Mattsson jagar OS-plats

Uppdaterad
Publicerad

Näst sista chansen att knipa en OS-plats.

Då är det en starkare Sofia Mattsson som ställer sig på mattan. Brottaren har fokuserat på fysiken under coronapandemin.

– Annars är det en del som kanske inte få ta plats, säger 31-åringen till SVT Sport.

Sju svenskar är med i jakten på en plats i OS i sommar när OS-kvalet i brottning drar igång på fredag – ett år senare än planerat på grund av pandemin.

Kvalet i Budapest är den första av två återstående möjligheter att säkra en plats i mästerskapet dit blågula duon Alex Kessidis och Henna Johansson redan har kvalificerat sig.

Förbättrat fysiken

Sofia Mattsson, som tog brons i OS 2016, har gått miste om värdefull internationell sparring och tävlingar under året men vet hon att hon har förbättrat en sak.

– Min fysik. Allt annat har varit så osäkert, med brottningen, sparring och läger. Men fysiken kan man alltid utveckla själv. Jag har kunnat jobba på i lugn och ro och verkligen lägga upp en plan och följa den till punkt och pricka. Den fysiska delen i brottningen har förbättrats.

”Är en underdrift”

För att knipa en OS-plats krävs en finalplats då två platser står på spel i varje viktklass, både nu i Budapest och vid det andra kvaltillfället i Sofia 7-10 maj.

– Att man väntat är en underdrift. Det har varit ett minst sagt omtumlande år, man har känt upp och ner kring allt från motivation till all möjligt. Nu står man här ett år senare och kan knappt tro det. Skönt att det är dags, säger Mattsson.

KLIPP: Brottning – en av förlorarsporterna i coronatider (28 november):

OS-kvalet i Budapest, Ungern

Damernas OS-kval inleds fredag 11.00. Semifinalerna, som alltså är direkt avgörande, startar 18.00.

50 kg: Jonna Malmgren 

53 kg: Sofia Mattsson 

57 kg: Johanna Lindborg  

Herrarnas turnering inleds lördag 11.00 med semifinaler 18.00.

60 kg: Ardit Fazljija 

67 kg: Daniel Soini 

87 kg: Zakarias Berg 

97 kg: Pontus Lund (källa: Svenska brottningsförbundet)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.