Foto: Bildbyrån

Kalla bryter med landslaget

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kalla bryter med längdskidlandslagets träningsgrupp kommande säsong. Storstjärnan väljer i stället ett eget upplägg med sikte på VM i Lahtis 2017.

Kalla ska träna själv fram till världscuppremiären i november.

”Jag vill prova något nytt i min karriär. Efter tio år i landslaget är jag nu redo att göra förändringar och följa ett upplägg som jag har stark tro på. Jag tror att resultatet av samarbetet med min personliga tränare Magnus Ingesson blir bättre om vi kontinuerligt kan träffas för uppföljning, planering och teknikarbete”, säger Charlotte Kalla i ett pressmeddelande.

Den 28-åriga Piteååkaren satsade förra säsongen hårt på den totala världscupen, men misslyckades och slutade femma. Kalla hade också en uppmärksammad schism med damtränaren Mattias Persson under världscuptävlingen i Falun.

”Hon väljer det”

”Givetvis hade vi gärna haft Charlotte med i landslagets träningsgrupp, men vi förstår hennes val och stödjer henne i den satsning hon känner själv att hon vill göra. Alla vill ha en Charlotte Kalla i bästa form till vintern och är det ett eget upplägg som krävs får vi bara respektera att hon väljer det”, säger längdskidchefen Johan Sares.

Sedan tidigare är det klart att OS-guldmedaljörerna Johan Olsson och Daniel Rickardsson gör comeback i landslaget.

Det är inte klart vilken hjälp som Kalla kommer att få från landslaget, men hon kommer att inte att delta på några landslagsläger.

– Charlotte har valt att gå en egen väg där hon får friheten att kunna göra de val hon vill och det hon tror på väldigt, väldigt, mycket. Tanken är att hon ska ha ett eget upplägg på lägerverksamheten under det här halvåret fram till tävlingssäsongen, säger längdlandslagets förbundskapten Rikard Grip.

Fakta: Charlotte Kalla

Född: 22 juli 1987 i Tärendö.

Bor: Sundsvall.

Klubb: Piteå Elit

Moderklubb: IFK Tärendö.

Tränare: Magnus Ingesson.

Främsta meriter: 2 OS-guld, 3 OS-silver, 2 VM-guld, 4 VM-silver.

Utmärkelser: Bragdguldet 2014 och Jerringpriset 2008.

Fakta: Landslagets träningsgrupper

Damer: Hanna Falk, Ulricehamn, Anna Haag, IFK Mora, Sofia Henriksson, Piteå, Ida Ingemarsdotter, Åsarna, Stina Nilsson, IFK Mora, Jonna Sundling, IFK Umeå, Linn Sömskar, IFK Umeå, Emma Wikén, Åsarna, Jennie Öberg, Piteå.

Herrar: Jens Burman, Åsarna, Calle Halfvarsson, Falun/Borlänge, Marcus Hellner, Gellivare, Martin Johansson, IFK Mora, Emil Jönsson, IFK Mora, Johan Olsson, Åsarna, Teodor Peterson, IFK Umeå, Daniel Richardsson, Hudiksvalls IF, Oskar Svensson, Falun/Borlänge, Viktor Thorn, Ulricehamns IF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.