Stjärnorna Ben Stokes och Eoin Morgan kan bli två av de första engelsmännen som får lyfta VM-pokalen. Foto: TT

Uppfann sporten – kan bli världsmästare för första gången

Uppdaterad
Publicerad

På söndag avgörs världsmästerskapet med miljonpublik som gått de flesta svenskar förbi. England uppfann cricket, men har aldrig vunnit VM. På söndag har de chansen.

Har ni hört den här förut? England ska vinna VM, men de självsäkra spelarna åker ut mot ett på papperet sämre lag.

I cricket har det varit Sri Lanka eller Bangladesh som stått i vägen för en triumf i sporten engelsmännen uppfunnit. Men till skillnad från fotbollen har laget aldrig vunnit VM i cricket, och det är 27 år sedan laget tog sig till final. Nu står bara Nya Zeeland i vägen för en triumf på hemmaplan, och tongångarna känns igen.

– Om de vinner kommer de hyllas som ett av tidernas bästa lag, om de förlorar lär de kommas ihåg som ännu ett lag som inte lyckades vinna, säger Steve Waugh, legendar inom sporten som lett Australien till två VM-guld, till nyhetsbyrån AFP.

Krokig väg till final

Den genomsnittlige svensken har kanske inte märkt av mästerskapet som spelats sedan premiären mellan England och Sydafrika den 30 maj. Utspel från superstjärnan Virat Kohli, varningar inför hatkampen mellan Indien och Pakistan, Sydafrikas fiasko eller hur nära det var för England att åka ut redan före slutspelet har till stora delar gått svensken förbi.

Men stormatcherna har avlöst varandra och rubrikerna i det forna brittiska imperiets alla hörn har varit stora. Och spelet bitvis lysande.

Vägen till final har däremot inte varit rak för de två återstående lagen. Så sent som för en vecka sedan möttes de i en match där förloraren riskerade att missa slutspel. Då vann England, mycket tack vare stjärnorna Jason Roy och Eoin Morgan. Hemmalaget hade spelat mediokert under juni, men här föll pusselbitarna på plats. Och Nya Zeeland kravlade sig trots tre raka förluster till semifinal, som fjärde lag.

Viker inte ner sig

Där skulle det ta slut, för båda lagen. Indien och Australien skulle enligt alla experter mötas i final. Men nämnde Kohli och VM:s dittills bäste, Rohit Sharma, vek ned sig och bjöd Nya Zeeland på skrällsegern, medan Australien aldrig kom upp i normal standard mot ett taggat England.

– Om jag för fyra år sedan, när vi slagits ut i VM, erbjudits chansen att spela final hade jag skrattat, säger Englands Eoin Morgan, som inte tänker missa chansen till guld.

– Söndag är inte en dag att undvika, det är en dag att helhjärtat se fram emot. Vi måste komma ihåg att det är vi själva som gett oss den här möjligheten.

Men det är inte bara engelsmännen som ser fram emot matchen, motståndarna blickar också fram emot en VM-titel, efter att ha förlorat finalen mot Australien för fyra år sedan.

– Jag tror vi vet vad vi kan förvänta oss, och pressen som kommer med en VM-final. Vi har varit med om det förut. Det gäller att njuta av situationen, det är cricketens hem vi ska till, jag kan inte tänka mig en bättre plats att spela en final på, säger Nya Zeelands Ross Taylor till AFP.

Fakta: Cricket-VM

I årets VM deltog tio lag, som alla mötte varandra i en grundomgång. De fyra bästa tog sig till semifinal.

Spelformen under VM är endagarscricket, vilket innebär att varje lag får var sin chans att vara innelag och då har möjlighet att göra poäng, så kallade runs.

Utelaget, som kastar bollen mot innelagets slagmän, har då som mest 300 kast – eller mer exakt 50 så kallade overs á sex kast – på sig att slå ut slagmännen. Lyckas utelaget bränna tio slagmän får innelaget inte slå mer. Antingen byter då lagen plats eller så är matchen slut.

Runs, eller poäng, får slagmännen för varje gång de springer fram och tillbaka över slagplatsen, eller lyckas slå bollen till eller över planens sarg. Slagmännen kan bli brända av ett antal anledningar, vanligast genom att de inte hinner springa till sin grind, wicket, eller att motståndarna tar lyra.

Det lag som efter de två omgångarna har fått flest runs vinner. Segersiffrorna skrivs antingen i antal runs (Nya Zeeland vann sin semifinal med 18 runs) eller i det antal slagmän vinnarna hade kvar när de har gjort fler runs än motståndarna, vilket uttrycks i wickets (England vann sin semifinal med 8 wickets).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.