Svensk guldmiss i curling – Skottland vann dramatisk EM-final

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges lag Hasselborg föll i EM-finalen i curling.

Skottland vann finalen med 7-4 efter att ha avgjort med den sista stenen i matchen.

Sverige inledde bäst och tog matchens första poäng. Men det skulle snabbt ändra sig.

Skottland satte sig i ett bra läge när de gick fram till 3-1 i den fjärde omgången efter en snygg manöver av skippern Eve Muirhead.

Sverige reducerade till 3-2 i omgången därpå, men fick ingen poängutdelning i de två omgångarna efter det.

Istället gick Skottland ifrån till 5-2 i den åttonde omgången, efter att svenska skippern Anna Hasselborg dragit sin sten några centimeter för kort.

Men Sverige gav inte upp och vann den nionde och näst sista omgången med 2-0 och därmed knapp fördel Skottland med 5-4 inför den avgörande omgången.

”Var lite starkare än oss”

Men en större fördel för skotskorna var att de hade den sista stenen i den sista omgången.

Och den fördelen missade de inte. Eve Muirhead avgjorde när hon satte finalens sista sten som betydde två skotska poäng, och totalt 7-4 för Skottland.

– Sverige nådde inte upp till sin fulla potential, säger SVT-experten Eva Lund om den svenska insatsen.

Sverige fick därmed nöja sig med silver.

– Skottland gjorde en bra match och var lite starkare än oss. De satte press på oss och vi hittade inte riktigt de rätta linjerna, sa Anna Hasselborg efter finalen.

Sverige får chans till revansch på Skottland när de svenska herrarna möter Skottland även i herrarnas final senare ikväll. Den matchen sänds direkt i SVT Play från 17.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.