Almida de Val och Oskar Eriksson. Foto: Bildbyrån

Favoriterna höll – de Val/Eriksson tog SM-guld

Uppdaterad
Publicerad

De var favorittippade och tog taktpinnen direkt i finalen. Almida de Val och Oskar Eriksson fixade en klar finalseger i curlingens SM i mixed dubbel.

Man besegrade Therese Westman och Robin Ahlberg med 7-4.

– Det har varit en fantastiskt vecka här, säger Oskar Eriksson i SVT:s sändning.

Almida de Val och Oskar Eriksson var direktkvalificerade till finalen efter att ha vunnit gruppspelet, och höll för favorittrycket i finalen. Man tog tidigt kommandot och trots att Westman/Ahlberg jagade bra tappade de Val/Eriksson aldrig greppet.

– Det här är väldigt kul. Det var jättekul att spela idag, säger Almida de Val i SVT efter segern och fortsätter:

– Det här är vår första säsong ihop. Vi har kommit in i det snabbt och vi har bra kommunikation.

Slog syskonparet i semin

SM i mixed dubbel, som blev en OS-gren 2018, avgjordes på nationalarenan i Jönköping. Therese Westman, dotter till svenska curlinglegendaren Anette Norberg och Robin Ahlberg tog sig vidare till finalen genom att slå syskonparet Isabella Wranå och Rasmus Wranå med 11-4.

Men i finalen mot Amida de Val och Oskar Eriksson, som också spelar i lag Niklas Edin hade Westman/Ahlberg inte mycket att sätta emot.

Förde spelet från början

Redan efter tre omgångar ledde de Val/eriksson med 5-0. Men i den fjärde omgången började Westman/Ahlberg jobba sig tillbaka i matchen och fixade två poäng. Det följdes upp av ännu en poäng i femte omgången och det var match igen.

Men i den sjätte omgången var åter de Val/Eriksson starkast. De tog en dubbel och Westman/Ahlberg var illa ute på nytt. Då kunde de inte vända på finalen och de Val/Eriksson vann med 7-4.

– Vi hade en plan för att ta oss ur det och då kändes det som att vi inte hade något att förlora, säger Almida de Val om avslutningen.

KLIPP: Därför är Sverige en stormakt i curling (14 oktober 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.