Foto: SVT

EM-guld till Lag Anna Hasselborg

Uppdaterad
Publicerad

Tredje gången gillt. Efter två raka finalförluster tog Sverige hem ett efterlängtat guld sedan skipper Anna Hasselborg avgjort mot Schweiz med sista stenen.

– Jag är så stolt, säger Anna Hasselborg efter segern.

Två raka EM-finaler har slutat med två raka EM-silver för Lag Hasselborg.

I dag stod det svenska laget med skippern Anna Hasselborg återigen i en EM-final, mot Schweiz som de föll mot i grundomgången.

Och det blev ingen torsk i Tallinn, där turneringen avgjorts. I stället tog laget sitt efterlängtade guld.

Valde att nolla i omgång 9

Sverige och Schweiz följdes åt under de första omgångarna och tog som mest en poäng i taget, vilket gjorde att ställningen var 3-3 efter sju omgångar. Efter en schweizisk poäng därefter valde Sverige att nolla i omgång nio för att ha sista stenen i den sista omgången.

Och den taktiken betalade sig.

Sara McManus peggade upp fint med sin sista sten innan Anna Hasselborg gömde sin näst sista sten fint därefter. Och sedan Schweiz misslyckats med att slå bort den kunde Anna Hasselborg avgöra genom att lägga en andra sten i boet fram till slutresultatet 5-4.

– Äntligen. Jag tänkte att den här gången får det vara vår tur. Jag är så stolt. Vi har haft sjukdom i laget och jag kan inte uttrycka hur stolt är jag är över att vi höll i hela veckan och spelade så bra i finalen, säger Hasselborg efter segern.

Magsjuka härjade

Lag Hasselborg kan därmed summera en fantastisk säsong med både OS-guld, EM-guld och VM-silver. Segern är än starkare med tanke på den magsjuka som härjade i det svenska laget i början av turneringen.

Fakta: Lag Anna Hasselborg

Består av: Anna Hasselborg (skipper), Sofia Mabergs, Agnes Knochenhauer, Sara McManus och reserven Johanna Heldin.

Klubb: Sundbybergs CK

Meriter: 1 OS-guld (2018), 1 VM-silver (2018), 1 EM-guld (2018), 2 EM-silver (2016, 2017).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.