EM-guld till lag Hasselborg – fullbordade dubbeln

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en svensk dubbel i EM på hemmaplan, för första gången sedan 2001. Efter herrarnas guld tidigare i dag följde lag Hasselborg upp det med ett guld efter en dramatisk avslutning där allt avgjordes med sista sten när Anna Hasselborg säkrade segern med 5-4.

– Helt fantastiskt, vilken match, så jäkla kul att vi vann den här, säger Anna Hasselborg till SVT Sport.

Det satt långt inne för lag Hasselborg i finalen. Men till slut var det ändå svenskorna som säkrade den svenska dubbeln, och vann efter en dramatisk avslutning där sista sten blev avgörande.

Skottland hade ledningen med 4-3 inför sista, och efter en trasslig situation i slutet av tionde så krävdes en perfekt sistasten av Anna Hasselborg för ett guld. Och som hon gjorde det när hon petade bort två skotska stenar och samtidig fick kvar två svenska närmast mitten, och Sverige gick från 3-4 till 5-4.

– Jag kände att jag borde ha en bra idé för hur isen var just där. Jag spelade en liknande sten i sjätte som jag inte satte, nu fick jag en chans till och då tog vi den, säger Hasselborg till SVT Sport.

Att spela på hemmaplan var något som Anna Hasselborg menar gav laget energi matchen igenom.

Första dubbeln på 18 år

Sverige har, trots topplag på både herr- och damsidan, inte vunnit samma mästerskap samtidigt sedan 2001. Och Anna Hasselborg säger att det var något de hade tänkt på i förhand, speciellt efter lag Edins seger i deras final mot Schweiz.

– Vi trodde nästan att det var en förbannelse att vi inte kunde vinna samma mästerskap, men nu är förbannelsen bruten, säger Hasselborg.

Fakta: Lag Anna Hasselborg

Det svenska curlinglandslaget på damsidan, lag Hasselborg, består av skippern Anna Hasselborg, 30 år, Sara McManus, 27 år, Agnes Knochenhauer, 30 år och Sofia Mabergs, 26 år.

Laget i dess nuvarande konstellation bildades 2016 och spelar till vardags i klubblaget Sundbybergs CK. Under mästerskapet i Helsingborg nådde laget sin fjärde raka EM-final och vann sitt andra EM-guld i karriären.

2018 vann lag Hasselborg både OS-guld och VM-guld. Det har även blivit två VM-silver de två senaste åren.

Anna Hasselborg gjorde sitt första EM som skipper 2014, då Sverige slutade femma på damsidan. Bara Agnes Knochenhauer från det nuvarande laget var med redan i den turneringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.