Lag Hasselborg. Foto: Bildbyrån

Hasselborg spelar VM – trots graviditet

Uppdaterad
Publicerad

Det blir suveräna laget Lag Hasselborg, som i söndags vann sin tredje raka Grand Slam-titel, som får representera Sverige på VM i mars. Detta trots att lagets skipper Anna Hasselborg kommer att vara i sjätte månaden när VM i Kanada avgörs.
– Vi tror att det kommer att gå bra. Många har spelat under graviditeten tidigare, säger förbundskapten Maria Prytz till SVT Sport.

Konkurrenterna i Lag Wranå har även de spelat bra i år men kan inte mäta sig med Lag Hasselborgs ranking efter senaste succé-turneringarna.

– Vår uttagningsprocess bygger på de fem bästa resultaten, och i och med senaste tävlingen står det klart att Wranå inte kan komma ikapp, säger Prytz om den tuffa konkurrensen om en VM-plats.

Lag Hasselborgs framgångar bygger mycket på skipper Anna. Nu ska hon leda laget med en bebis i magen och samtidigt jaga den enda medalj laget är utan – ett VM-guld. Förbundskaptenen och Anna själv har gjort bedömningen att graviditeten inte ska utgöra ett problem på VM.

– Om det skulle bli problem har vi en bra lösning. Sara McManus kan gå in som skipper, säger Prytz.

– Men vi tror inte att det ska vara något problem. Det är väldigt individuellt och Anna mår jättebra nu. Sedan är det många andra som har tävlat långt in i graviditeten tidigare.

– Jag har gjort det själv, tävlat långt in på säsongen.  Eva Lund har gjort det och jag tror att Anette Norberg gjorde det också, säger Prytz om att tävla gravid. Det ska fungera.

Vad kan annars bli problem om man ska måla f-n på väggen?

– Illamåendet är ju över då så det är inga problem. Det skulle väl kunna vara foglossning då men jag är ingen läkare, skrattar Prytz.

Nej, Anna Hasselborg ska vaska guld även trots att en guldklimp redan finns i magen. Hasselborg siktar givetvis på en VM-guldmedalj i Kanada.

– Det är klart att målsättningen är det men man vet aldrig. Det är så många bra lag så första målet är alltid att ta sig till slutspelet, säger Prytz.

VM avgörs den 14 mars  – 22 mars i Prince George, Kanada. 

Lag Hasselborg

Visa

Det svenska curlinglandslaget på damsidan, lag Hasselborg, består av skippern Anna Hasselborg, 30 år, Sara McManus, 27 år, Agnes Knochenhauer, 30 år och Sofia Mabergs, 26 år.

Laget i dess nuvarande konstellation bildades 2016 och spelar till vardags i klubblaget Sundbybergs CK. Under mästerskapet i Helsingborg nådde laget sin fjärde raka EM-final och vann sitt andra EM-guld i karriären.

2018 vann lag Hasselborg både OS-guld och EM-guld. Det har även blivit två VM-silver de två senaste åren.

Anna Hasselborg gjorde sitt första EM som skipper 2014, då Sverige slutade femma på damsidan. Bara Agnes Knochenhauer från det nuvarande laget var med redan i den turneringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer