SVT:s expert Mia Boman hyllar det svenska curlinglaget. Foto: Bildbyrån/SVT Sport

Experten inför curlingfinalen: ”Man har revansch att utkräva”

Uppdaterad
Publicerad

Lag Petersson-Dahl besegrade Slovakien efter stor dramatik i semifinalen av curlingturneringen i Paralympics.

Om det ska bli seger i finalen mot Kina finns det flera nycklar som kan leda till guld.

– Nyckeln blir att hålla fokuset och koncentrera sig på varenda sten. Att man lyckas sätta press på Kina, säger SVT:s expert Mia Boman.

Finalplatsen säkrades efter att Slovakien besegrats i semifinalen med 6-4, i en match som var spännande fram tills den sista omgången.

Och att ta just en finalplats och skaffa sig chansen att ta guld beskrivs som det största någonsin inom sporten i Sverige. I alla fall om man frågar SVT:s expert Mia Boman.

Paralympics

– Det är det största hittills inom rullstollscurling. Man har några brons och silver sedan tidigare. Men chansen att få spela om ett guld igen är jättestort. Kul också att man får möta Kina i en final, säger Mia Boman.

Chans till revansch finns

Sverige har inget guld i rullstolscurling, varken i VM eller Paralympics-sammanhang. Men nu finns chansen att ta revansch.

– Nyckeln blir att hålla fokuset och koncentrera sig på varenda sten. Att man lyckas sätta press på Kina. Det är världens bästa lag just nu men Sverige slog dem i grundomgången ganska klart och man har revansch att utkräva efter VM-finalen. Jag tror vi kommer få se ett Sverige som vill göra sin allra bästa match i turneringen.

Finalen mot Kina spelas på lördag klockan 07.30 svensk tid och kan ses på SVT Play och SVT1.

KLIPP: Lag Petersson-Dahl till final i Paralympics (11 mars)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet