Lag Edin – EM-specialisten som jagar sjunde guldet

Uppdaterad
Publicerad

I dag startar EM i curling på hemmaplan i Sverige – med två blågula favoritlag varav det ena får sägas vara något av EM-specialister.

– Vi är tvingade att vinna många mästerskap för att få ihop satsningen, säger den svenske skippern Niklas Edin till SVT Sport angående de ekonomiska förutsättningarna.

Det svenska herrlaget lag Edin har – med varierande sammansättning – vunnit sex EM, varav fyra i rad mellan 2014 och 2017. 2018 blev det ”bara” silver, så nu har Niklas Edins kvartett dessutom revansch att utkräva.

– Sedan vann vi VM i stället, och jag tror väl att kan vi få till spelet lika bra igen så har vi bra chans, men det kommer att vara jämnt, säger Niklas Edin om chanserna i hemma-EM.

Mer än 100 matcher

Över 400 curlingspelare från hela Europa är samlade för mer än en veckas tävlande med mer än 100 matcher i Helsingborg. Turneringen startar på lördag med ett traditionellt gruppspel, och det blir semifinaler och finaler i slutet av nästa vecka.

Inte bara lag Edin har stor medaljchans. På damsidan är lag Hasselborg regerande OS- och EM-mästare.

– Vi kommer precis från Kanada där vi vann en Grand Slam-turnering, så formen känns bra och nu gäller det bara att komma in i rätt tidszon. Det är en väldigt bra stämning i laget och det känns härligt att vara här, säger den svenska skippern Anna Hasselborg till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.