Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Niklas Edin inför lördagens VM-premiär. Foto: Sean Kilpatrick

Lag Edin har guldabstinens: ”Vi har hunger och sug efter titeln”

Uppdaterad
Publicerad

Niklas Edin har guldabstinens.

Den svenske så framgångsrike curlingskippern har gått två år utan att få hänga på sig en guldmedalj på ett mästerskap.

– Vi känner ganska mycket hunger och sug att försöka ta tillbaka titeln igen, säger han med ett leende till SVT Sport inför VM i Schweiz.

Det är ett revanschsuget Lag Edin som ställer upp på VM i Schweiz. Trots meritlistan med sex VM-guld, sju EM-guld, ett OS-guld, så har de senaste åren varit dåliga med lagets mått att se på det. Ingen medalj på VM och missat guld i skiljeomgång på EM.

– Nu känns det som vi har bättre chans att få ut det vi kan så att säga, säger Niklas Edin, som genomgick en knäoperation innan fjolårets VM, till SVT Sport.

Inför VM-turneringen i schweiziska Schaffhausen så ser det väldigt ovisst ut på papperet vad gäller favoritskap till de ädlaste medaljerna. Sveriges skipper Niklas Edin, 38, menar att VM:s lineup är starkare och jämnare än någonsin.

Fem lag – Kanada, Skottland, Schweiz, Italien och Sverige – har ungefär lika stor chans att vinna guldet.

– Inför att turneringen startar skulle jag säga att det är ungefär 20 procents chans att vinna för oss fem lag och inget lag bakom de fem tror jag har någon större chans att vinna – kanske någon procent men inte mer än så.

Favorit mot Schweiz men inte Skottland

Däremot tror Edin att om några av de fem favoriterna väl är framme i en final så blir det inte 50/50 vilka som är favoriter att vinna.

– Nej, tar man ut två av dessa lag i en final så kan de se ganska annorlunda ut. Om vi möter till exempel Schweiz i en final så skulle jag säga att vi är väldigt stora favoriter att vinna medan om vi möter Skottland, som vi förlorade EM-finalen emot, är det kanske 50/50 eller till och med att de är lite favoriter.

Det svenska laget, bestående av Niklas Edin, Christoffer Sundgren, Rasmus Wranå, Oskar Eriksson och Daniel Magnusson, inleder VM mot Nederländerna på lördagseftermiddagen och första matchen i SVT spelas klockan 14 på påskdagen mot Schweiz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.