Foto: Bildbyrån

Lag Edin klart för VM-slutspelet i curling

Uppdaterad
Publicerad

De regerande världsmästarna i curling i lag Niklas Edin blev första slutspelsklara lag i VM i Kanada.

Sedan fick de en revansch för OS-finalen förra året – och säkrade förstaplatsen i gruppspelet.

Sydkorea stod emot bra mot Sverige och kvitterade matchen med en tvåpoängare i den sjätte omgången. Lag Edin svarade med tre poäng i den sjunde omgången och efter ytterligare en poäng i den nionde var matchen över.

– Vi mötte dem redan 2004 på JVM, så Kim Soo-Hyuk har varit med lika länge i toppen som vi. Jag hade förväntat mig bättre spel från deras sida i turneringen, men nu fick de fram det som vi visste att de kunde och vi fick kämpa för segern, säger Niklas Edin i curlingförbundets intervju.

– Det var lite avslappnat idag, och vi gjorde någon miss här och där. Men i sjunde omgången höll det inte för dem och då var matchen i princip över.

Fick revansch på USA

När slutspelsbiljetten var säkrad var det dags att utkräva revansch för en förlorad OS-final – och med det även säkra förstaplatsen i gruppspelet.

Lag Edin förlorade överraskande OS-finalen mot amerikanska lag John Shuster förra året i Pyeongchang.

På VM-isen i Kanada gick det desto bättre med en 8–4-seger.

Lagen följdes länge åt på brädet innan Edin och hans lag fick in hela fyra poäng i sjunde omgången. Det var en smäll som amerikanerna inte kunde resa sig i från.

Sverige har en match kvar av den grundserie som de redan säkrat segern i. Den matchen spelas mot Italien senare under fredagskvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.