Lag Edin överlägset i EM-finalen – sågade motståndet under matchen

Uppdaterad
Publicerad

Efter fyra raka EM-guld blev det förra året ett silver. Men nu är lag Edin tillbaka som herre på den europeiska täppan efter en kross i finalen mot Schweiz med 9-3.

– Nästan inte en enda jämn match på hela EM, det är helt ofattbart, säger Niklas Edin till SVT Sport.

Lag Edin är vana vinnare, och hade fyra VM-guld och sex EM-guld inför finalen mot Schweiz i Helsingborg. Och där visade de prov på sin rutin, och sopade bort Schweizs gulddrömmar. Men det svenska laget fick en del hjälp av motståndet. För i den sjätte rundan, vid ställningen 3-1, gjorde gästerna bort sig såpass rejält att Niklas Edin inte kunde hålla sig.

– De spelar såpass dåligt just nu, det känns som vi ska gå på nu, sa Niklas Edin inför hans avslutande stenar.

Kommentarerna var något som uppskattades av den svenska publiken, som inte kunde hålla sig för skratt. Schweizarna hade nämligen öppnat upp för ett svenskt ryck, och den rutinerade Niklas Edin gjorde inga misstag när han säkrade tre poäng till Sverige.

– Det är bara att räkna själv, de kommer inte att komma ikapp och förbi Sverige. Om inte Sverige i de här fyra omgångarna börjar spela med ögonbindel, sa SVT Sports expert Eva Lund efter 6-1.

”Det skickar ett bra meddelande till övriga lag i hela världen”

Även om Schweiz tog två raka enpoängare efter det blev det aldrig spännande. Och när lag Edin tog med sig ytterligare tre poäng i nionde så var matchen över, och guldet säkrat.

– Det känns superbra. Vi har spelat så bra hela veckan. Nästan inte en enda jämn match på hela EM, det är helt ofattbart. Det skickar ett bra meddelande till övriga lag i hela världen när vi får en sådan här typ av seger. 11-0 och alla matcher är såpass klara, det är en fantastisk insats av hela laget och truppen, säger Niklas Edin till SVT Sport.

Att spela inför den svenska publiken var något som var speciellt, och var något som Edin tyckte höjde laget.

– Publiken i dag var fantastisk och hade bra ramsor och fick oss att skratta hela matchen, säger han.

Se när Lag Edin tar sjunde EM-guldet

Fakta: Lag Niklas Edin

Skippern Niklas Edin har representerat landslaget med tre olika lag sedan 2009. Det nuvarande laget, som till vardags representerar Karlstads CK, har spelat tillsammans sedan 2016.

34-årige Edin vann sitt första EM-guld 2009 och har efter den senaste triumfen i Helsingborg 2019 vunnit totalt sju EM-guld. Tre av dem har kommit med laget som utöver Edin består av Oskar Eriksson, 28 år, Rasmus Wranå, 25 år och Christoffer Sundgren, 30 år. Fredrik Lindberg är coach och Daniel Magnusson är reserv.

Samma lag har även två VM-guld och ett OS-silver från 2018 på meritlistan. Niklas Edin har vunnit ytterligare två VM-guld och ett OS-brons från 2014 under sin landslagskarriär.

De sammanlagt elva EM- och VM-gulden gör Niklas Edin till den mest framgångsrika europeiska skippern genom tiderna på herrsidan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.