Nikas Edin och hans lag har vunnit allt – utom OS. Foto: TT

Lag Edin överväger ett sabbatsår efter ett OS-guld

Uppdaterad
Publicerad

Efter tolv VM- och EM-guld och ett OS-silver och ett OS-brons jagar Lag Niklas Edin sitt första OS-guld i Peking. Om det slår in överväger laget att ta en längre paus.

– Ett sabbatsår kanske inte är otänkbart, säger Edin.

Lagmedlemmen Oskar Eriksson åkte i väg i dag, försenade på grund av covidprotokollet, för att tillsamans med Almida de Val tjuvstarta OS med mixedcurlingen som inleds på onsdag klockan 13.05 svensk tid. Övriga medlemmar i herrlaget är ännu kvar i Sverige och åker senare i veckan för att göra sig redo inför starten 9 februari då man möter hemmanationen Kina i en ombyggd simhall.

– Vinner vi det där OS-guldet tror jag inte att man kommer att bry sig om så mycket annat på ett tag, funderar Edin på vad som väntar om den ultimata fullträffen skulle infinna sig.

– Ska man göra en till OS-satsning tror jag att det är klokt att man backar tillbaka och ser till helheten. Är det fyra år till med ”all in” eller ska man göra något annat vid sidan om. Hur ser familjelivet och det ekonomiska ut innan man går på det igen för att det inte ska gå slentrian i det, att man är lite halvnöjd och att man bara fortsätter bara för att. Då måste man få tillbaka suget och motivationen igen innan man går all in mot nästa OS, säger 36-årige Edin vid en digital pressträff.

Tre olika upplagor av Lag Edin

– Det är svårt att förutse hur det kommer att kännas, både om det skulle gå bra eller dåligt. Man får vara öppen för att ge det lite tid och komma tillbaka till den riktiga hungern oavsett hur det har gått där. Ett sabbatsår kanske inte är otänkbart men samtidigt beror det helt på hur satsningen kommer att se ut, säger Edin, som varit med i tre OS, som haft tre olika upplagor av sitt lag sedan starten 2014.

Om det inte blir ett sabbatsår kanske det kan bli en lightversion.

– Som heltidsidrottare kanske det inte går att ta ett helt år off och göra något annat och sedan bara hoppa på det igen ett år senare. Man kanske måste underhålla vissa delar och tävla en del. Vi får se vilken nivå det kan hamna på. Det blir en lagfråga också som vi får lösa efter säsongen om hur man blickar framåt mot fyra år, säger Edin.

KLIPP: Niklas Edin laddar med film: ”Rocky eller Batman”

Sveriges herrlag i curling:

Niklas Edin

Rasmus Wranå

Christoffer Sundgren

Daniel Magnusson

Oskar Eriksson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.