Foto: SVT/Bildbyrån

Lag Hasselborg jagar saknade VM-guldet

Uppdaterad
Publicerad

Herrarna i lag Edin har redan blivit världsmästare i år – och nu är det dags för damerna i lag Hasselborg att inleda jakten på just det VM-guld de saknar.

– Vi hoppas på att få ha sista stenen i sista omgången i en VM-final, så att vi själva får avgöra, säger lagets skipper Anna Hasselborg till SVT Sport.

Lag Hasselborg får inte ens gå på stan i den kanadensiska VM-orten Calgary, utan lever i en corona-bubbla på hotellet och i curlinghallen. Men det gör ingenting alls, för deras fokus är att följa lag Edin i spåren och vinna VM-guld.

Anna Hasselborg, Sara McManus, Sofia Mabergs och Agnes Knochenhauer för respekt med sig i curlingvärlden, som OS-guldvinnare i Pyeongchang 2018. Men samtidigt har de som bäst nått silver i VM, dessutom två gånger om 2018 och 2019, så VM i Calgary kan bli tredje gången gillt.

Många förluster i Kanada

Samtidigt har fjolårets corona-vakuum med en i princip inställd säsong satt sina spår. De svenska stjärnorna genomförde en parad i förluster i en kanadensisk turnering härom veckan, för att sedan förbättra sig i The Players Championship i VM-orten Calgary, där de vann gruppspelet och tog sig till en jämn semifinal mot de kanadensiska slutsegrarna.

– Vi hade fortfarande en träningskänsla i kroppen och saknade den riktiga skärpan, säger Anna Hasselborg, och poängterar att laget tog sig samman med stark koncentration och kommunikation.

– Vi hittade säkerheten och tilliten i oss själva på slutet, och hoppas bygga vidare på det, säger Sara McManus till SVT Sport.

Pondus i OS-guld

VM inleds på fredag, och förhoppningen är att kombinationen av stigande form och pondusen i att vara OS-guldmedaljörer ska bära hela vägen.

– När vi spelar bra så är vi ganska dominanta, men den pondusen kräver också att vi har spelat en del matcher ihop och fått igång den känslan, säger Anna Hasselborg.

REPORTAGE: Se hela mötet med Lag Hasselborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.