Anna Hasselborg och Sara McManus under matchen mot Schweiz. Foto: TT/AP

Lag Hasselborg tog ny seger i VM

Uppdaterad
Publicerad

Anna Hasselborgs svenska landslag ställdes mot dittills obesegrade Schweiz i curling VM:s gruppspel. Då tog svenskorna ett nytt jättekliv mot slutspelet med en övertygande 8-3-seger.

– En väldigt välspelad match från båda lagen, säger Anna Hasselborg till SVT Sport.

– Jätteviktigt verkligen. Vi gick ut i morse och var otroligt taggade. Det känns som att vi blir bättre och bättre för varje match nu. Att vi fick ihop det mot Schweiz visar verkligen att vi är på rätt väg och börjar få ihop varje pusselbit.

Lag Hasselborg inledde med att ta en poäng i de två inledande omgångarna och hade sedan ett litet övertag matchen igenom. Men det var inte förrän i den åttonde omgången som skippern Anna Hasselborg avgjorde mot de regerande världsmästarna.

Schweiz med skippern Silvana Tirinzoni var tvugna att chansa då svenskorna ledde och hade sista sten. Det utnyttjade svenskorna som placerade sina stenar klokt och tog fyra poäng.

Där var också matchen över. 

”Vet inte vilka vi möter...”

Med förlusten mot Kina som enda plump i protokollet seglar Sverige upp nu på en delad andraplats i gruppspelet. Det enda laget som har vunnit alla sina matcher är RCF (Ryska Curlingförbundet). De möter Sverige om ett dygn.

Den som tycker att spelschemat i curling-VM är svårt att hålla reda på behöver inte skämmas. Det kan vara svårt även för de högst inblandade.

Ryskorna härnäst. Hur känns det inför den matchen?

– Helt ärligt så vet jag faktiskt inte, haha!

– Jag vet inte vilka vi möter. Vi har ett dygns vila här så därför brukar jag bara ha en match i taget i huvudet.

”En speciell situation”

Jo då, enligt spelschemat är det ryskorna som väntar i nästa omgång.

– Det låter bekant. Det ser ut som att de spelar väldigt bra och deras skipper spelar väldigt stabilt. Det blir till att göra som i dag och sätta många nyckelslag, säger Anna Hasselborg.

VM avgörs i en ”corona-bubbla” i Calgary utan publik och efter coronafall i tv-produktionen även utan tv-kameror för tillfället. 

– Det är så klart en speciell situation, vi är begränsade till att bara vara på hotellet eller i arenan. Helt ärligt så känns det ganska normalt ändå när man väl lirar. Sen har jag glädjen att få han min lilla dotter och min man här. Så dagarna går ganska fort för mig ändå. Hon är bara tio månader och det är fullt ös, säger Hasselborg. 

Sex matcher återstår för svensk del av gruppspelet. De sex främsta lagen tar sig till slutspel.

Dit ser svenskorna alltså ut att vara på väg om inget oförutsett inträffar. Lag Anna Hasselborg har vunnit sex av sju matcher.

KLIPP: Så fungerar sporten curling (7 april 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.