Maria Prytz ersätter ”Peja” Lindholm – blir första kvinnliga förbundskaptenen

Uppdaterad
Publicerad

Peter ”Peja” Lindholm ledde Sverige till ett OS- och fyra VM-guld.

Nu har han fått en efterträdare.

Maria Prytz blir ny förbundskapten – och första kvinna på posten.

– Helt fantastiskt, säger hon.

I våras valde ”Peja” Lindholm att avsluta sin karriär som förbundskapten, efter nio framgångsrika år som bland annat ledde till ett svenskt OS-guld, två OS-silver och fyra VM-guld.

Nu är det klart vem som ersätter honom. Ny förbundskapten blir Maria Prytz, 42.

– Det känns helt fantastiskt. Det är ju det här jag älskar, och att jobba med curling på heltid, det känns helt fantastiskt, säger hon till SVT Sport.

OS-silver 2014

Prytz har en lång och framgångsrik spelarkarriär bakom sig. Hon tog OS-silver tillsammans med Lag Margaretha Sigfridsson i Sotji 2014, och tog även tolv VM- och EM-medaljer mellan 1999 och 2014, däribland tre EM-guld. Därefter har hon även varit landslagstränare under ett par år, bland annat i samband med OS 2018 – där Lag Anna Hasselborg tog guld.

Nu får hon alltså ansvar för hela den svenska landslagsverskamheten, och både titlarna förbundskapten och sportchef.

– Det är en drömvärvning för oss. Fantastiskt för svensk curling, säger förbundschefen Stefan Lund.

Sverige har de senaste åren visat att de är en av världens i särklass bästa curlingnationer. Förra året blev det bland annat EM-guld och VM-silver på damsidan, och VM-guld och EM-silver på herrsidan. Det första målet för Prytz blir EM i Helsingborg i november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.