Foto: Bildbyrån

McManus gravidlycka – missar EM på hemmaplan

Uppdaterad
Publicerad

Lag Anna Hasselborgs trea Sara McManus är gravid.

Nu missar hon EM på hemmaplan i Östersund i höst.

– Jag hoppas att det blir en härligt boost, säger hon till SVT Sport.

Sverige arrangerar två raka stora curlingmästerskap på damsidan. I november är det dags för EM i Östersund och i mars VM i Sandviken. När Sveriges långvariga trea från de senaste stora mästerskapen Sara McManus på Instagram meddelade att hon och pojkvännen Joakim Sjölund väntar en son i december, skapade det sportsliga frågetecken.

– Jag kommer inte spela då det är så tätt inpå förlossning, säger McManus till SVT Sport.

Besegrar laget Team Wranå/Pathera i bäst av sju matcher (15-18 september) går man till EM. Där öppnas dörren för reserven Johanna Heldin som kliver in i laget, efter att ha varit reserv i tre år.

– Hon är väl inarbetad i gänget och vi känner oss trygga med det. Det känns kul att ge henne speltid eftersom hon varit med så länge.

Frågetecken hur laget ska formeras

Om en ny reserv kommer kallas in är inte beslutat. Det är inte heller klart om Heldin tar McManus plats rakt av som trea, eller om spelordningen görs om.

– Det är alltid en fördel att ha kvar Agnes (Knochenhauer) och Sofia (Mabergs) på deras positioner. Trea kan ju vara tufft och påfrestande men Johanna är väldigt duktig, så vi kommer testa under träning och se vad alla är bekväm med.

Även om hon missar EM så finns möjligheten att spela ett världsmästerskap på hemmaplan, i Sandviken 18-26 mars.

– Jag vill komma tillbaka så fort som möjligt. Att eventuellt spela VM-kvalet några veckor innan VM har jag som ett mål om alla mår bra. Då ser jag inga hinder från att komma tillbaka.

Hur har laget reagerat på beskedet?

– De har varit jätteglada och bara positiva. Det känns så himla härligt. Det har varit en inspiration att se Agnes och Anna bli mammor tidigare, det känns som en harmonisk grej.

KLIPP: Svensk guldmiss i curling – Skottland vann dramatisk EM-final (21 november 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.