• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kungshult i Eslövs kommun, Skåne län. Det brinner i en lantbruksfastighet där det lagras gödningsmedel. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nyblivna mamman Anna Hasselborg igång igen – efter unik föräldraledighet Foto: SVT

Anna Hasselborg igång igen – efter unik föräldraledighet

Uppdaterad
Publicerad

I juni blev curlingstjärnan Anna Hasselborg mamma till Mira. Hon är redan nu redo för comeback – och har tränat hårt under sommaren. Men hon har även kunnat ta det lugnt när hon har behövt det, mycket tack vare ett unikt avtal med SOK och Svenska curlingförbundet.

Den 14 juni blev OS-guldmedaljören från 2018, Anna Hasselborg, mamma till dottern Mira.

Trots det har hon redan varit igång en tid och tränat hårt, och gjorde förra veckan comeback vid en tävling i Schweiz – som laget vann.

”Var lite sladdrig”

När det första träningspasset skedde? Inte alls långt efter att hon blivit mamma.

– Jag provade lite ”chins” (en övning där man hänger i en stång och drar upp kroppen) några dagar efter förlossningen, jag var bara tvungen att känna hur det kändes, säger hon med ett skratt.

Hur kändes det då?

– Kändes som att magen inte riktigt var där, för jag var lite sladdrig hahaha.

”Helt naturligt”

Att börja träna hårt tidigt efter födseln var ett självklart beslut för 31-åringen.

– Det var det faktiskt. Jag funderade på det innan, men när det väl började bli dags var det helt naturligt för mig. På något sätt hade det varit onaturligare att ”stanna”, säger hon.

Anställda av curlingförbundet

Men Hasselborg har, så klart, varit ledig en del. Och då har hon fått en förmån som är självklar för många svenskar – men inte för så många elitidrottare.

– I sommar där jag inte tävlat och tränat lika mycket har jag varit berättigad till föräldraledighet som en vanlig människa, säger hon med ett stort leende.

Anledningen till detta är att hon, hennes lagkamrater i Lag Hasselborg och spelarna i Lag Edin (herrlandslaget) sedan förra säsongen är anställda av Svenska curlingförbundet, i ett projekt som genomförs i samarbete med Sveriges Olympiska Kommitté (SOK).

”Livspusslet måste funka”

Sedan dess samlas alla lagens inkomster (sponsorintäkter och prispengar) i en pott, varifrån det sedan betalas ut löner till spelarna. Och med det kommer även en del förmåner som till exempel pensionspoäng och liknande.

– Det har gett en trygghet och ett lugn, säger Hasselborg.

– Många idrottare pratar om det här, men det stämmer ju: Livspusslet måste funka. Och det här är en viktig del för oss och vårt livspussel. Så det har betytt jättejättemycket. Särskilt i en tid där kvinnliga idrottare tappat sina sponsorer (när de blivit gravida och fått barn), så har våra sponsorer varit jättepositiva.

Om ni inte hade haft den här lösningen, hur hade det påverkat?

– Det hade påverkat mycket, det hade gett en helt annan ekonomisk situation för vår familj. Då kanske inte min man kunnat ta föräldraledigt och följa med (och hjälpa till med Mira) i höst då vi ska tävla. Men nu har råd med det.

– Hela livspusslet blir lättare. Och så är det signalerna som skickas: Vi kan känna ännu mer styrka och lugn.

REPORTAGE: Anna Hasselborg om unika anställningen: ”Som en vanlig människa”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer