Niklas Edin och Christoffer Sundgren. Foto: Bildbyrån

”Rockstjärnorna” lag Edin satsar mot femte VM-guldet

Uppdaterad
Publicerad

På fredag startar herrarnas VM i curling i Kanada – med svenska lag Edin som titelförsvarare och favoriter – i landet där de har en enorm status.

– De är rockstjärnor här, säger den kanadensiske curling-journalisten Devin Heroux till SVT Sport.

Det är något speciellt med Kanada och sporter på is. Men deras curlare har ett stort problem – ett problem som heter lag Edin.

– Kanadensarna är trötta på att förlora mot lag Edin, säger Devin Heroux, journalist på CBC Sports.

Herrarnas världscurling handlar i princip om Kanada mot Karlstad. Sedan 2010 har enbart olika kanadensiska lag, samt lag Edin blivit världsmästare, förutom ett norskt guld 2014.

Lag Edin har vunnit fyra VM-guld varav de två senaste i rad, och är nu på jakt efter en historiskt tredje VM-guld på raken.

– Vi har ett mentalt övertag eftersom vi nästan alltid är i final. De andra lagen vet att de behöver överprestera för att slå oss, säger den svenske skippern Niklas Edin till SVT Sport.

– Om vi bara spelar vårt spel så vet vi att det räcker långt. Då spelar motståndarna ingen roll, säger lagkompisen Rasmus Wranå.

VM utan media och publik

VM i fjol blev inställt, och nu – efter tre coronatester och ett par dagars hotellkarantän – ska lag Edin gå på guldjakt i en isande tyst och tom miljö, utan både media och publik. Dessutom med en relativt oskriven form efter ett underligt idrottsår.

Lag Edin har tagit guld eller silver i sex av de sju senaste världsmästerskapen. Tre av de fyra VM-gulden har vunnits i lejonets kula, i Kanada.

– Det är en del press på oss eftersom vi har chansen att ta tre VM-guld i rad, och det kanske vi aldrig får chansen till igen, säger Niklas Edin.

– Jag tror att det blir Kanada mot Sverige i final, och Kanadas lag Bottcher har en stor press på sig. Om Edins vinner igen så kanske folket i Kanada inte gillar dem lika mycket som förr, säger Devin Heroux med ett skratt.

Se hela reportaget med lag Edin här: ”Alla känner igen oss här om vi går på stan”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.