Niklas Edin föll mot Norge. Foto: SVT

Kalldusch för lag Edin – tappade segern med sista stenen

Uppdaterad
Publicerad

Sverige hade kontroll på mötet med Norge i curling-VM.

Men med den sista stenen sköt Niklas Edin bort sitt lag och Norge vann med 9-8.

Lag Niklas Edin har tagit två raka VM-guld i curling. Detta innan världsmästerskapet ställdes in förra året.

När årets VM nu är igång i Calgary, Kanada, har Sverige öppnat mästerskapet svajigt. Under inledningen av söndagsnatten svensk tid kom det svenska lagets andra förlust när man föll mot Norge vid sin sista sten.

Viktig sjätte omgång

Det var en jämn match som levde hela vägen in till den sista stenen och där ett vägskäl i matchen först dök upp halvvägs när ställningen var 2-2.

Detta när Norge – efter ett slarvigt svenskt spel – hade möjlighet med den sjätte omgångens sista sten ta något som sällsynt som hela sex poäng.

Men stenen blev misslyckad och i stället för en stor norsk och troligtvis avgörande ledning, stal Sverige en poäng och kunde ta kommande i matchen. I den sjunde omgången tog Norge två poäng, varpå Sverige kunde svara upp genom att plocka tre poäng i den åttonde.

Skottland och Danmark

I den nionde omgången spelade lagen 0-0 med varandra och i den tionde där Norge hade sista sten vid ställningen 8-6 till Sverige, skulle lag Niklas Edin bara spela hem matchen.

Tidspressen var en faktor för Sverige genom större delen av den här matchen och med åtta sekunder kvar skickade Edin i väg sin sista sten som blev grovt misslyckad. Den öppnade upp boet för Norge som enkelt kunde ta tre poäng och vinna matchen med 9-8.

VIDEO: Se hela matchen i repris här

Lag Niklas Edin

Skipper: Niklas Edin

Vice-skipper och lagets trea: Oskar Eriksson

Lagets tvåa: Rasmus Wranå

Lagets etta: Christoffer Sundgren

Meriter: Fyra VM-guld, sju EM-guld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.