Skottland är världsmästare i curling Foto: Arkivbild: Bildbyrån

Skottland världsmästare i curling – första på 14 år

Uppdaterad
Publicerad

Kanada var förhandsfavorit inför hemmapublik i Ottawa i finalen på curling-VM. Men Lag Mouat från Skottland gjorde sitt livs bästa match och vann finalen med 9-3.

– Helt overkligt, säger den skotska skippern Bruce Mouat efter matchen.

Efter fyra raka svenska VM-guld blir Skottland världsmästare i curling för herrar – för första gången på 14 år. Det står klart efter en förkrossande seger mot värdnationen Kanada inför storpublik i Ottawa.

Lag Gushue från Kanada fick en mardrömsstart på matchen. Efter att ha hamnat i underläge med 2-0 efter två omgångar gjorde den annars så pricksäkra skippern Brad Gushue ett kostsamt misstag.

Skottland stal två poäng och gick upp i ledning med 4-0 efter endast tre spelade omgångar.

Och finalen skulle komma att bli ännu värre för Kanada. Skottland spelade sin bästa curling och tvingade fram ytterligare ett misstag som skulle visa sig vara avgörande.

Den femte omgången såg Skottland stjäla ytterligare två poäng och efter halva matchen ledde Lag Mouat med 6-1.

Gav upp i åttonde omgången

Underläget efter halva matchen var för stort att hämta upp för hemmalaget Kanada trots massivt publikstöd.

– Skottland spelade otroligt bra men vi gav bort matchen i tredje omgången, säger Brad Gushue efter matchen.

Lag Gushue gjorde ett försök men Skottland darrade inte det minsta och spelade fläckfritt. Efter tre skotska poäng i den åttonde omgången gav Kanada upp matchen som slutade 9-3.

– Jag trodde inte finalen skulle gå så här, det är helt overkligt. Vi behövde göra en match på toppen av vår förmåga för att vinna och jag blev inte mindre nervös med tanke på hur matchen utvecklades. Men vi höll ihop det och jag överlycklig, säger Skottlands Bruce Mouat efter matchen.

Den skotska glädjen gick inte att ta miste på efter matchen. Skottlands Hammy MacMillan kramade även om sin far Hamilton ”Hammy” MacMillan, världsmästare i curling 1999 på läktarplats.

Kanada går rekordlänge utan vinst

Kanada har sedan 2018 varit i fyra VM-finaler utan att lyckats vinna guld. Det senaste guldet kom för sex år sedan vilket gör detta till den längsta sviten utan ett VM-guld på herrsidan sedan 80-talet för Kanada.

– Jag är besviken över hur vi spelade. Vi hade högre förhoppningar än ett silver, säger Brad Gushue efter matchen.

För Lag Edin innebar årets VM att sviten på fyra raka VM-guld stoppades. Det efter förlust mot silvermedaljören Kanada i kvartsfinal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.