Lag Hasselborg och lag Edin blir anställda. Foto: TT

Stjärnor får ökad trygghet – blir anställda

Uppdaterad
Publicerad

Topplagen i svensk curling, lag Hasselborg och lag Edin, är först ut i en ny trygghetslösning för elitidrottare.
– Det medför en trygghet med pension och sjukersättning och gör att vi kan fokusera fullt ut på det vi är bäst på, säger Sofia Mabergs, lag Hasselborg.

Trygghetslösningen innebär att de åtta curlingspelarna i de två lagen får en form av anställning av curlingförbundet, på årsbasis. De pengar som de drar in på sponsorer, prispengar, stöd från förbundet och från Sveriges olympiska kommitté (SOK) delas sedan ut som lön till spelarna. Tryggheten finns i det kollektivavtal som tecknas genom Unionen och Arbetsgivaralliansen.

– Om man tittar på tjejsidan så går det nu att kunna vara elitspelare och kombinera med mammaledighet och framför allt sjukförsäkring och lite pensionspengar, säger Stefan Lund, förbundschef på curlingförbundet.

– Utvecklingen har gått så fort. 2010 arbetade alla 100 procent, i dag är alla 100 procent curlingspelare. Det har fört med sig att vi som förbund måste ta vårt ansvar. Det vi gör är att förvalta pengarna. Det innebär lite merjobb för oss, men det är inom ramen för vad vi vill bjuda på.

Öppnar upp för andra

Skippern Anna Hasselborg säger att laget har haft ett liknande upplägg tidigare med sin klubb, Sundbybergs CK.

– Men där var det ideella krafter som höll i det och vi kände att det var dags att ta ett steg så vi inte belastar vår klubb så otroligt mycket. Tillsammans med SOK har vi kommit fram till att vi ville ha något sånt här, säger hon.

– Nu får vi en trygghetslösning som alla andra anställda i curlingförbudet, förutom den lilla petitessen att om vi inte får in några pengar så delas det inte ut några pengar till oss. Det är kul så klart att vi är först ut och det öppnar upp för möjligheten för andra idrotter som är som vi – som ligger i gränslandet att kunna leva på sin sport utan att ha någon större trygghet.

”Blygsamma pengar”

Lund säger att det inte är några topplöner som kommer att betalas ut.

– Det är ganska blygsamma pengar. Det är en lösning som passar sporter som inte har några stora prispengar. I och med att de får stipendiepengar från SOK så finns det ett tak för hur mycket man får tjäna utöver dessa pengar, säger han.

Svenska curlinglagen

Visa

Lag Hasselborg

Anna Hasselborg (skip), Sara McManus, Agnes Kochenhauer, Sofia Mabergs.

Meriter: OS-guld 2018, VM-silver 2018 och 2019, EM-silver 2016 och 2017.

Lag Edin

Niklas Edin (Skip), Oskar Eriksson, Rasmus Wranå, Christoffer Sundgren.

Meriter: OS-silver 2018, OS-brons 2014, VM-guld 2019, 2018, 2015, 2013, VM-silver 2017, VM-brons 2012 och 2011, EM-guld 2017, 2016, 2015, 2014, 2012 och 2009, EM-silver 2018 och 2011.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer