Sverige till final i curling-EM – vände mot Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Tvåpoängsunderläge med två omgångar kvar.

Men lag Anna Hasselborg stod för en mäktig vändning i semifinalen i curling-EM mot Ryssland – och vann med 5–4.

Nu är man en match ifrån tredje raka EM-guldet.

Sverige och Ryssland möttes redan i gruppspelets andra match. Då blev det en tät historia som lag Hasselborg till slut förlorade med 6–5 eter skiljeomgång.

I semifinalen var det dags igen – och även det blev en jämn historia.

Ryssland och Sverige följdes åt i poängprotokollet och efter halva matchen var det 2–2 på resultattavlan. Men i den sjätte omgången gjorde Ryssland ett ryck och gick upp i ledning med 4–2.

Den ryska ledningen var intakt i de efterföljande omgångarna och tiden för lag Hasselborg blev allt mer knapp. Men i den nionde omgången blev det en blågul tvåpoängare för första gången i matchen och det var likaläge inför den tionde och sista omgången.

Då stod lag Hasselborg för en perfekt sista sten, stal poäng av Ryssland och tog sig vidare till final efter 5–4.

– Det känns riktigt bra. De har haft en bra svit mot oss och det här blev verkligen en kamp, säger Anna Hasselborg.

– Det här tålamodet som de är så bra på, det visar de upp igen. Ryssland har den där ledningen. Men Sverige jobbar med allt vad man har efter de möjligheter som finns, säger SVT Sports expert Eva Lund.

I finalen möter man antingen Skottland eller Tyskland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.