Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Edins avgörande sten i VM-finalen – stor glädje efter guldet Foto: SVT

Sverige vinner VM-guld efter jätterysare

Uppdaterad
Publicerad

Lag Edin har säkrat sitt sjunde VM-guld.

Sverige slog Kanada i finalen med 6–5 efter en rysare i sista omgången.

– Det är obeskrivligt. Vi spelade så bra hela veckan, jag tror att det här är vårt bästa mästerskap någonsin, säger Niklas Edin efter jättedramat.

Efter en poänglös första omgång tog Lag Edin kommandot i den andra rundan och säkrade två poäng i slutskedet.

– Oj, vad säkert och lugnt som det svenska laget tar sig an den andra omgången. De har tydligt satt ner foten, kommenterade SVT:s expert Eva Lund.

Sverige följde upp det med ytterligare en poäng i den tredje omgången efter en misslyckad kanadensisk sista sten.

– En stulen svensk poäng. Riktigt, riktigt bra för svensk del, kommenterade SVT:s Niklas Nord.

Helt lika inför sista omgången

Sverige hade sedan chans att rycka i sjätte. Det såg ut att bli två eller tre poäng till Lag Edin men efter två sämre stenar blev det en poäng. Än kunde inte Sverige andas ut och knyta näven. Kanada reducerade till 4–3 i sjunde rundan.

Edin utnyttjade sista stenen i åttonde omgången och laget klev upp i en 5–3-ledning inför den näst sista omgången. Det visade sig bli en rysare inför sista då Kanada tog två poäng i den nionde och ställningen var 5–5.

Edin: ”Obeskrivligt”

Pressen var enorm på Niklas Edin inför sista stenen. Med en perfekt sten tog Sverige en poäng och vann med 6–5 och säkrade därmed sitt sjunde VM-guld.

– De är helt otroliga. En sådan njutning att se dem. De har alla element man kan önska av ett curling-lag, kommenterade SVT:s expert Eva Lund.

Niklas Edin efter sitt sjunde VM-guld:

– Det är obeskrivligt. Vi spelade så bra hela veckan. Jag tror att det här är vårt bästa mästerskap någonsin, säger han efter den dramatiska finalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.