Fjolårsvinnaren Egan Bernal, Colombia, och Julian Alaphilippe, Frankrike. Foto: Bildbyrån

Allt om Tour de France

Uppdaterad
Publicerad

Två månader försenat startar cykelklassikern Tour de France. Munskydd, två ton handsprit och begränsad publik ska coronasäkra tävlingen.

Loppet är upplagt för klättringsspecialisterna med fem berg som ska bestigas.

Här är allt du behöver veta.

Vad: Tour de France, världens mest prestigefyllda etapplopp på cykel.

Var: Frankrike, start i Nice och mål i Paris.

När: 29 augusti–20 september.

Tv: Eurosport.

Coronapåverkan: Tävlingen skulle ha startat den 27 juni, men flyttades fram två månader på grund av coronapandemin. Det kommer att få effekt på VM som är planerat att genomföras den 20-27 september, eftersom herrarnas VM-tempo är tänkt att gå samma dag som ”Tourens” målgång. Hur det blir med VM är dock oklart sedan värdlandet Schweiz dragit sig ur.

Coronasäkerhet: Alla aktiva, övriga från stallen och arrangörsstaben ska leva som i en bubbla och ha så liten kontakt med varandra som möjligt. Alla ska testas flera gånger av tourens eget transportabla coronalaboratorium. Redan har två coronafall upptäckts i stallet Lotto Soudal, på en mekaniker och en person i staben, och fyra personer har därför skickats hem. Det har också beslutats att om ett stall får två cyklister smittade inom en vecka kan hela stallet kastas ut från tävlingen. Arrangören har placerat ut två ton handsprit på ett 60-tal platser och alla måste bära munskydd i start- och målområdet samt övriga officiella platser. Och hotellen är sanerade, till och med tv-kontrollerna på rummen. I år har antalet fordon i karavanen – med folk från organisationen, lagen, sponsorer och journalister – minskat med 35-40 procent.

Publik: Frankrike tillåter folksamlingar på upp till 5 000 personer. Start- och målområden kommer att sökas av så att inte fler än det tillåtna antalet har samlats. Vid starten i Nice kommer dock bara ett 100-tal åskådare att tillåtas – lokala arrangörer. Det kommer också att räknas publik på ett 20-tal platser i bergen och enbart de som tar sig dit till fots, på cykel eller med transporter som ordnas lokalt kommer att släppas fram. All publik uppmanas att bära munskydd, även där det inte är några folksamlingar.

Sträckning: Touren startar i Nice den 29 augusti och går i mål på paradgatan Champs Élyssées i Paris den 20 september efter 3 470 kilometers körning under 21 etapper.

Etapper: Rutten är skapad för de bästa klättrarna. För loppet går ovanligt nog över fem berg – Alperna, Centralmassivet, Pyrenéerna, Jurabergen och Vogeserna – och inkluderar 29 klättringar och fem målgångar i bergen. Det blir inga ikoniska stigningar som upp till l'Alpe d'Huez, däremot fyra helt nya. Det blir i år inga lagtempoetapper, däremot en individuell temposträcka, den 20:e, mellan Lure och La Planche des Belles Filles. Det finns även etapper för de bästa spurtarna, flacka etapper både i början, i mitten och i slutet av loppet.

Favoriter: Den fyrafaldige vinnaren Chris Froome, 35, och 2018 års vinnare Geraint Thomas har ställts utanför laget av stallet Ineos. Stallet satsar i stället på att backa upp fjolårsvinnaren Egan Bernal som är en bra klättrare. Andra förhandsfavoriter är världsettan, slovenen Primoz Roglic, fransmannen Thibaut Pinot, nederländaren Tom Dumoulin och colombianen Nairo Quintana. Inga svenskar deltar.

Slut med podiumflickorna: Tiden när lättklädda flickor kysser etappsegraren är förbi. Efter att i åratal anklagats för sexism har arrangören till slut strukit traditionen med så kallade ”podium girls”. I stället kommer en kvinnlig och en manlig värd att finnas med vid prisutdelningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.