Silver för Anna Beck i tempoloppet i Paralympics Foto: Bildbyrån

Anna Beck tog Sveriges tredje medalj i Paralympics

Uppdaterad
Publicerad

Varmt, fuktigt och en tuff bana. Men inget kunde stoppa Anna Beck från att cykla hem ett silver i Paralympics.

– Jag trodde verkligen jag hade missat pallen, säger hon till SVT efter loppet.

Med två färska VM-guld i bagaget var Anna Beck ett av Sveriges stora medaljhopp inför Paralympics och en av favoriterna när tempoloppet avgjordes på Fuji International Speedway.

Det gick inte hela vägen, guldet blev ett silver, men 41-åringen är inte alltför besviken i målområdet, bara minuter efter det att medaljen säkrats.

Paralympics

– Jag var ju här för att ta guld, men vi är så många starka tjejer som kämpar uppe i toppen så jag kan inte vara annat än jättejättenöjd, säger Beck till TT.

”Orkade fokusera”

Hon låg tvåa efter halva distansen, 20 sekunder efter slutvinnaren Keiko Sugiura från Japan, ett försprång svenskan inte kunde hämta in på VM-tvåan från 2019.

Sugiura vann, 23 sekunder före Beck, som i sin tur hade 19 sekunder ner till Australiens Paige Greco, världsmästare för två år sedan, på bronsplatsen.

– Jag fick veta att jag låg tvåa, sen hörde jag inget mer. Så jag trodde jag hade tappat medaljerna, säger hon till SVT.

”Underbart och skräckfyllt”

Och nu har hon sin första Paralympicsmedalj.

– Det är både helt underbart och skräckfyllt att det är här just nu och det är skarpt läge och nu eller aldrig. Jag är stolt över mig själv, att jag lyckades hålla ihop det så bra som jag gjorde, säger hon till TT.

Beck är regerande världsmästare i tempo, och det är hon även i linjeloppet, som avgörs på fredag.

Kan silvret sporra till ett guld då?

– Ja, absolut. Det är en tuff bana, men jag ska göra allt. Det är väldigt mycket uppför och nerför, men det är ju lika för alla.

Fakta: Anna Beck

Född: 24 november 1979 (41 år).

Familj: Maken Patrik, fyra barn.

Klubb: Skoghalls CK Hammarö.

Tidigare meriter (urval): VM-guld i linjelopp 2017, 2018, och 2021, VM-guld i tempolopp 2018 och 2021. Slutade sexa Paralympicsdebuten, bancyklingens förföljelselopp, i fredags.

I övrigt: Har nervsjukdomen Charcot-Marie-Tooths sjukdom (CMT), en neuromuskulär diagnos som gör nervbanorna svagare. ”Nervsignalerna går inte riktigt ända fram till musklerna, det är som dålig täckning när någon pratat i mobilen och det blir lite tyst”, har Anna Beck själv beskrivit CMT för Dagens Nyheter.

Aktuell: Tog Sveriges tredje medalj i Paralympics, efter skytten Philip Jönssons guld och dressyrryttaren Louise Etzner Jakobsson silver i kür på måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet