Egan Bernal når målet på Monte Zoncolan. Foto: TT

Bernal stärkte greppet om Girot i de dimhöljda bergen

Uppdaterad
Publicerad

Egan Bernal stärkte greppet om Giro d'Italia efter ett styrkebesked upp till mytomspunna Monte Zoncolan. Colombianen cyklade in som fyra i den dimhöljda målgången efter att ha visat mycket tänder av smärta. 

– Eftersom jag befinner mig i en bra position försökte jag hålla mig lugn. Jag behöver inte attackera på varje bergsetapp. Jag hängde på Yates och försökte trycka på mot slutet och det blev ett bra lopp, säger Bernal som vann Tour de France 2019 enligt Cyclingnews.

Bernal hade kontrat på Simon Yates som körde stenhårt uppför där det ibland var så brant att vissa cyklister fick zickzacka, som mest var lutningen brutala 27 procent.

Huvudfavoriterna uppe i täten

Bernal var elva sekunder före Yates vid målet och leder nu totalt med 1.33 före britten som nu är ny tvåa. De två räknades som huvudfavoriter när Girot startade för två veckor sedan.

Stigningen upp till Monte Zoncolan uppe i snölandskapet är 1210 höjdmeter, en 10,5 km lång avslutande backe genom serpentinsvängar med en medellutningen på 11,5 procent. Mängder med påpälsade åskådare följde cyklisterna upp till målet. Allra snabbast var Lorenzo Fortunato som vann en skrällseger och gladde hemmafansen.   

Girot har målgång i Milano nästa söndag, 30 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.