Mark Cavendish jublar efter sin 33:e etappseger i Tour de France. Foto: TT

Cavendish en etappseger från Tour-rekordet

Uppdaterad
Publicerad

Mark Cavendish vann dagens etapp i Tour de France och tog den 33:e etappsegern i klassikern. Han var en hjullängd före hårt uppvaktande konkurrenter vid målgången efter 191 km i Valence. Han närmar sig ikonen Eddy Merckx rekord.

– Det var som ur en gammal lärobok om cykling. Jag är så ödmjuk att kunna vinna bland så många meriterade cyklister. Jag gav allt och klarade av att spurta, gjorde egentligen ingenting förrän det återstod 150 meter. Teamet gjorde ett stort jobb, säger britten, från Isle of Man, Cavendish i Eurosports sändning.

En hård kantvind splittrade klungan med 15 km kvar att köra men den var återsamlad inför målgången.

Start i OS-orten Albertville

Det var Cavendishs tredje etappseger i årets upplaga som i dag genomförde den tionde etappen. Starten skedde i den gamla OS-orten Albertville (1992) vid foten av Alperna. Man höll sig i dalgångarna på dagens flacka etapp där spurtarna lade sig i position på slutet.

Med 33 etappsegrar är Cavendish bara en från att tangera 1970-talsikonen Eddy Merckx rekord i tävlingen, som han vann totalt fem gånger.

I totalen var det inga omkastningar utan Tadej Pogacar leder med 2.01 före Ben O'Connor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.