Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här hånas stjärnan av publiken – får öl kastad på sig Foto: Discovery+

Cyklisten Mathieu van der Poel fick öl kastad på sig när han vann Flandern Runt

Uppdaterad
Publicerad

Mathieu van der Poel vann i söndags Flandern Runt för tredje gången.

Men han hyllades inte bara av publiken.

Han fick både långfingrar visade mot sig och öl kastad på sig.

Nu utreds det hela av polisen.

Mathieu van der Poel skrev historia, då han i söndags vann Flandern Runt för tredje gången – vilket var en tangering av den 108 år gamla cykelklassikerns rekord.

Men nederländaren fick erfara att han inte var en favorit hos alla i grannlandet Belgien. Flera utländska medier skriver att Mathieu van der Poel fick mängder av långfingrar riktade mot sig, och öl kastad på sig.

”Har flera vittnen”

Det hela utreds nu av belgisk polis.

– Vi tar det verkligen på allvar. Som ölkastare tror du kanske att det inte är så lätt att hittas i den stora publiken. Men vi har flera vittnen. Människor som har sett det ske och som inte tycker att det är okej, och det finns många filmer som visar alla möjliga saker, säger polischefen Joost Duhamel, enligt tidningen Nieuwsblad, och fortsätter:

– Vi tar emot filmer och söker också aktivt efter bilder på gärningsmännen. En medarbetare i vår styrka har arbetat med detta heltid och vi ser redan resultat.

En person som jobbade med loppet säger till Nieuwsblad att det inte bara var van der Poel som fick öl kastat på sig, och att det blivit värre och värre för varje år tävlingen har körts.

– Det finns idioter i varje backe. Det finns ett foto där man ser hur två små barn och två kvinnor har krupit framför stängslen för att håna van der Poel. Hur lågt kan man sjunka?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.