Antonio Tiberi stängs av. Foto: Trek-Segafredo

Professionell cyklist sköt ihjäl ministerns katt – stängs av i 20 dagar

Uppdaterad
Publicerad

Det råder stor konflikt mellan den professionella cyklisten Antonio Tiberi och San Marinos turistminister Federico Pedini Amati.

För i juni förra året sköt Tiberi ihjäl ministerns katt och nu kräver han att 21-åringen ska lämna regionen.

– Du kan inte döda ett husdjur och komma undan med böter på 4 000 euro, säger han till italienska Corriere della Sera.

I juni förra året testade den professionella italienska cyklisten Antonio Tiberi ett luftgevär nära sitt hem i San Marino. Det hela slutade i katastrof när Tiberi riktade luftgeväret mot kattens huvud och sköt ihjäl katten.

I förhör har Tiberi erkänt att han skjutit mot katten men nekat till att han försökt döda den.

– Min avsikt var helt enkelt att mäta hur långt vapnet kunde skjuta, så jag riktade in mig på en parkeringsskylt. Jag erkänner också att jag, lika dumt och omedvetet försökte skjuta en katt. Och till min förvåning sköt jag den faktiskt. Jag hade inte för avsikt att döda djuret. Jag var faktiskt övertygad om att vapnet inte var dödligt, säger han till italienska Corriere della Sera.

Turistministern kräver att uppehållstillståndet återkallas

Kattens ägare Federico Pedini Amati, som också är San Marinos turistminister, som tidigare tjänstgjorde som landets statschef. Han anser att straffet – böter på 4000 euro är på tok för lite och kräver att Antonio Tiberis uppehållstillstånd ska återkallas.

Stallet stänger av Tiberi

Antonio Tiberis cykelstall Trek-Segafredo har under tisdagsförmiddagen stängt av 21-åringen i 20 dagar utan lön och fördömer starkt Tiberis handlingar.

”Utöver de böter som redan utfärdats av domstolarna kommer vi att donera Antonios indragna lön till en lämplig djurvårds-, skydds- och räddningsorganisation”, skriver Trek-Segafredo i ett pressmeddelande.

Senare under tisdagen gick Tiberi själv ut på sina sociala kanaler.

”Jag ångrar djupt mina skamliga handlingar. Att skjuta katten var något oerhört dumt och oansvarigt, vars allvar och faran jag insåg först efteråt”.

Antonio Tiberi har tagit brons vid EM 2018 och guld i junior-VM i tempolopp 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.