Emma Johansson tycker att upplägget med ett stort etapplopp i Norden är intressant. Foto: TT.

Damerna får ett ”Tour de France” i Norden

Publicerad

Sverige, Danmark och Norge har gått ihop och lanserar ett ”Tour de France” för damerna med tänkt start 2021.
– Det låter jättespännande, säger den dubbla OS-silvermedaljören Emma Johansson till SVT Sport.

Det kommer att vara ett linjelopp med tio etapper, varav två kommer att ske i det svenska cykelfästet Vårgårda, och avgöras i augusti 2021. Loppet kommer att heta ”Battle of North”.

– Det här är något som flera av elitcyklisterna snackat om och önskat sig, säger VM-fyran Emilia Fahlin, till vargardacycling.se.

Emma Johansson tog OS-silver både i Peking 2008 och Rio de Janeiro 2016. Hon lade av inför säsongen 2017. Projektet beräknas kosta 23 miljoner kronor och diskussioner pågår med finansiärer och sponsorer.

”Damerna behöver ett längre etapplopp”

– Jag hoppas att det kommer att bli av, damerna behöver ett längre etapplopp. Det finns inget Tour de France för damer men det finns ett Giro d'Italia med tio etapper. Det här blir något liknande som girot. Det ovanliga med det här upplägget är att tre länder är inblandade, funderar Johansson.

Initiativet kommer från den norska World Tour-tävlingen ”Ladies Tour of Norway” och det internationella cykelförbundet.

– Damcykeln växer väldigt snabbt. Internationella cykelförbundet vill att det ska startas en ”grand tour” för damerna i Skandinavien, säger Hans Jönsson, ordförande i Vårgårda cykelklubb till vargardacycling.se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.