Foto: Bildbyrån

Rapport: ”Dopningskulturen finns kvar inom cyklingen”

Uppdaterad
Publicerad

Trodde ni att cykelsporten lyckats få bort dopningskulturen? Då får ni tänka om. En 227 sidor lång oberoende undersökning, som publicerades i natt, visar att den finns kvar.     

Bland annat skriver de att det internationella cyklingsförbundet, UCI, inte ”velat fånga fuskarna och har blundat för de värsta händelserna”.   

Till rapporten, som det internationella cyklingsförbundet beställde, har 174 antidopningsexperter, ledare, cyklister och andra intressanta parter intervjuats. Bland annat framkommer det att det är vanligt förekommande att cyklister använder små men regelbundna doser dopning för att lura testerna.

Dopning inom cykelsporten

”Dopning hos damerna också”

I rapporten, som har kostat 3 miljoner euro (27,6 miljoner kronor) och får stor uppmärksamhet i flera internationella medier, står det även att dopning numera används på en mer konservativ basis, men att det har gjort att andra former av fusk har ökat, främst relaterat till cyklar och annan utrustning.

I rapporten slår man även fast att dopningen förekommer inom damernas cykel också, men ”mest troligt inte lika utbrett och systematiskt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dopning inom cykelsporten

Mer i ämnet