Julian Alaphilippe jublar efter sin andr aetappseger. Foto: Bildbyrån

Avgörande vurpor i Tour de France

Publicerad

Bönder, murar och berg.
Den 16:e etappen var dramatisk, snabb men utan större förändringar i totalställningen.
Ännu en gång var fransmannen Julian Alaphilippe ohotad etta i mål efter en tuff bergsetapp.

Den 16:e etappen av Tour de France blev dramatisk, och snabb. Till sist vann nye franske bergakungen Julian Alaphilippe, efter att ha passerat jagade Adam Yates som föll i den långa sista nedförsbacken i en knapp men tydlig ledning. Britten Yates blev tills sist trea i etappen, tvåa blev Gorka Izagiurre, Spanien.

– Det var tufft hela dagen, men det kändes bra för mig. Jag tänkte spara lite kraft, men trodde knappast att jag skulle nå ikapp Yates på slutet. Men det är klart att jag är glad. Nu blir det väldigt tufft för mig i fortsättningen, att behålla bergatröjan, sa Alaphilippe till Europsport.

Men det hände saker innan den sista vurpan med sex kilometer kvar:

Först stoppade arga bönder etappen genom att skicka in höbalar på vägen och polis fick ingripa med tårgas. Sedan gjorde belgaren Philippe Gilbert ett seriöst ryck i Pyrenéerna men i ledning med tre minuter före förföljare och tio minuter till huvudklungan vurpade han rejält över en mur.

Gilbert försvann ner i ett stup, men dök upp ett par minuter senare, satte sig på sadeln igen, omskakad och med skrubbsår på armbågen och knät.

Men etappen, med tre rejäla stigningar på de 22 milen mellan Carcassonne och Bagnères-de-Luchon, kördes i högt tempo med flera rejäla utbrytningar. Sky-stallet med gula ledartröjan och Geraint Thomas, samt huvudfavoriten Chris Froome, låg länge tio-tolv minuter efter täten, men hade hela tiden kontroll över totalställningen. Thomas och Froome rullade i mål åtta minuter efter Alaphilippe, men före de värsta konkurrenterna till totalsegern.

Thomas leder med 1,39 före Froome, 1,50 före Tom Dumoulin.

Svensken Tobias Ludvigsson kom i mål som 52:a, över 14 minuter efter vinnaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer