Kristina Vogel med guldmedaljen i VM i Hong Kong 2017. Foto: TT Nyhetsbyrån

Efter svåra kraschen – OS-mästaren förlamad

Uppdaterad
Publicerad

Kristina Vogel är en av världens bästa bancyklister med elva VM-titlar och två OS-guld på meritlistan. Nu tvingas hon lägga ned sin karriär efter att ha förlamats av en svår krasch.

– Ju tidigare du accepterar en ny situation, ju tidigare lär du dig hantera det, säger Vogel.

I London 2012 tog Kristina Vogel OS-guld i lagsprinten. 2016 blev det ännu ett OS-guld, den här gången i Brasilien. Hon har också 11 VM-guld i bancykel på meritlistan.

Nu tvingas hon lägga ned sin karriär. Under ett träningspass den 26:e juni kraschade den 27-åriga tyskan svårt och flögs till universitetssjukhuset i Berlin. Hon kolliderade med en annan cyklist och ådrog sig allvarliga skador på ryggraden.

”Kan inte gå längre”

Till en början misstänkten Vogel ha livshotande skador, men senare kunde hennes tillstånd förklaras som stabilt. Nu har skadebeskedet kommit för den dubbla OS-guldmedaljören, ryggradsskadorna har förlamat tyskan.

– Det är skit, det finns inget annat sätt att säga det på. Oavsett hur man lägger fram det, så kan jag inte gå längre. Men jag tror att ju tidigare du accepterar en ny situation, ju tidigare lär du dig hantera det, säger hon i en intervju med tyska tidningen Der Spiegel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.