• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sörby, i Örebro kommun, Örebro län. Det brinner i en byggnad på Restalundsvägen 20 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Örebro.

Egan Bernal har fått lämna sjukhuset i Bogotá, Colombia. Foto: TT

Efter kraschen – Egan Bernal har fått lämna sjukhuset: ”En andra chans”

Uppdaterad
Publicerad

Cykelstjärnan Egan Bernal, 25, förlorade nästan livet under ett träningspass.

Nu har han släppts från sjukhuset i Bogotá, Colombia.

– Jag har getts en andra chans och känner mig pånyttfödd, säger han enligt cyclingnews.com.

Det var den 24 januari som Bernal körde in i en buss, som stannat för att släppa av passagerare, i 60 kilometer i timmen vid ett träningspass utanför Colombias huvudstad Bogotá.

Han fördes då akut till sjukhus där han gjort dubbla ryggradsoperationer samt opererat lårben, knä, en hand och munnen. Enligt sajten cyclingnews.com bröt han 20 ben i kroppen och hade också en kollapsad lunga.

Nu har han fått lämna sjukhuset och poserade på bilder tillsammans med läkarna och sin familj. På de flesta bilderna sitter han i rullstol, men han stod också upp en kort period innan han satte sig ned igen och skickade en videohälsning till sina fans.

– Mitt liv förändrades på en sekund. Ena stunden förbereder jag mig för Tour de France och ger allt på min cykel, men plötsligt slåss jag för mitt liv, säger han.

Karriären kan vara över

De två veckorna på sjukhus har varit omtumlande, beskriver han. Rädslan var stor att han skulle bli förlamad, eller inte överleva alls.

– Läkarna har gett mig en andra chans. Ärligt talat känns det som att jag har blivit pånyttfödd. Jag lever. De dagar när jag hade ont sa jag till mig själv ”jag kan åtminstone känna smärtan i kroppen”.

Vidare säger Bernal att han nu påbörjar en lång rehabiliteringsprocess och att han inte vet om han någonsin kan återvända till en karriär som elitcyklist.

2019 blev colombianen den yngste segraren i Tour de France sedan 1909. Förra året vann han också Giro d'Italia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.