Emilia Fahlin imponerade på VM – fyra månader efter kraschen

Uppdaterad
Publicerad

Hon var borta större delen av säsongen efter en krasch på träning i maj. En vecka efter tävlingscomebacken lyckades Emilia Fahlin spurta sig till en 15:e plats i linjeloppet på cykel-VM i Yorkshire.

Att fjolårets VM-fyra Emilia Fahlin ens skulle komma till start i Yorkshire var långt ifrån säkert. En hjärnskakning och en blödning innanför skallbenet efter allvarlig krasch under en träning i maj höll henne borta från cykeln i månader.

För en vecka sen gjorde hon tävlingscomeback och bestämde sig sent för att vara med i VM. Där var hon långt från medaljerna men imponerade i slutet av det 15 mil långa loppet när hon i en klungspurt cyklade in på 15:e plats, 5,20 efter vinnaren.

OS-silvermedaljören i triathlon Lisa Nordén tog sig i mål på en 57:e plats, 9,53 efter.

”Galen” nederländska stack tidigt

Nederländskan Annemiek van Vleuten stack iväg redan i den första och enda stora stigningen och skaffade sig en lucka på runt 20 sekunder. Då återstod mer än 100 kilometer att cykla. Gott om tid för att ta sig ikapp tänkte nog hennes jagande konkurrenter.

– Det var en galen plan. Det var inte ens planen från början. Jag ville bara gå hårt i stigningen, sen var det bara att fortsätta, säger van Vleuten i tv-sändningen. 

Men 36-åringens aggressiva taktik skulle visa sig vara lönsam. Övertaget ökade ju närmare målgången i Harrogate cyklisterna kom. Trots upprepade försök under de sista kilometerna lyckades inte någon av de jagande ta sig ikapp. Van Vleutens landslagskamrat Anna van der Breggen tog silvret, 2,15 efter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.