Foto: Bildbyrån

Emilia Fahlin tillbaka i träning – men räknar inte med VM

Uppdaterad
Publicerad

Emilia Fahlin har inte tävlat sedan sin allvarliga krasch i maj.
Hon är nu tillbaka i träning – men räknar inte med att hinna komma i tillräcklig form för att kunna vara med i VM.
– Blir det VM är det en bonus, säger hon.

I maj kraschade cykelstjärnan Emilia Fahlin, som blev fyra både vid VM:s lagtempotävling och linjelopp förra året, under en träning i Spanien. Kraschen resulterade i en kraftig hjärnskakning, som hållit henne borta från tävlande sedan dess.

Nu är hon tillbaka i träning, men känner fortfarande av hjärnskakningen.

– Jag känner ju lite smågrejer från den, och därför har jag fått vara väldigt försikitg. Jag är lite tröttare, och känner med fokusering och sådant att det inte är samma skärpa i allt som det brukar vara, säger hon till SVT Sport, och fortsätter:

– Så jag känner definitivt fortfarande av saker från hjärnskakningen. Så man får vara vaken på hur mycket man kan klara av.

Är inte stressad

Fahlin har ingen tävling inplanerad, och räknar därför inte med start i VM, som inleds i England den 22 september.

– I det normala läget så kommer jag inte rejsa mer under säsongen. Blir det något race, eller VM, så blir det en bonus. Jag får acceptera läget som det är, det är inget som jag kan stressa över, säger hon.

Avgörande vecka

En sak som gör att VM känns en bit bort för henne är att det är ganska få lopp som finns på kalendern inför VM. Och att göra ett lopp innan ett eventuellt VM, det vill hon verkligen.

– Ska VM bli aktuellt så måste jag testa att köra något race innan VM. Det är ju det tuffaste endagars-racet som man kan köra. Så man måste få komma tillbaka till klungan innan dess, när alla står taggade till tusen, säger hon, och utvecklar:

– Just för mig själv, att jag får känna hur det är att sitta i en klunga. När man inte har gjort det på länge, och nu när jag känner sådär med fokus och sånt... Jag måste få känna att det funkar.

När kommer ni ta beslut om VM?

– Svårt att säga. Den här veckan som är nu blir väl ganska avgörande i hur det går. Men jag har inte satt något datum än, men jag kommer prata med min tränare och med förbundskaptenen och höra vad han säger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer