Chris Froome hade en tung dag i Spanien i dag. Här i den gula ledatröjan från Tour de France förra året. Foto: TT.

Fiasko för Froome i Katalonien runt

Uppdaterad
Publicerad

Vinnaren av Tour de France tre av de fyra senaste åren, Chris Froome, hade en mardrömsetapp i Katalonien runt.

Chris Froome troddes vara redo för att sätta in en stöt mot totalledaren av Katalonien runt Alejandro Valverde. Han låg tvåa, 21 sekunder efter i sammandraget. 

Det slutade i fiasko och Froome och hans Sky-stall hamnade i huvudklungan 26 minuter efter täten medan Valverde kämpade om etappsegern som gick till sydafrikanen Daryl Impey.

Det var nära att klungan missade maxtiden och att man inte ens fått starta under söndagens avslutande etapp i sjudagarsloppet med ett par backiga varv i Barcelona.

– Kanske kan vi lära oss av det här till de större loppen, säger Skys chef Nico Portal till AP.

Reagerade inte när rycket utför kom

Det var i en utförsbacke som en grupp med flera av Valverdes Movistarcyklister gick loss och ingen i Sky-stallet var beredd utan satt kvar i klungan och sedan gick det inte att vända på utvecklingen.

Valverde utökade sin ledning till 53 sekunder till nye tvåan Alberto Contador.

Det var omväxlande förhållanden med vintermiljö och flera decimeter snö i bergen innan man nådde sommarvärmen i Reus sydväst om Barcelona.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.