Foto: TT Nyhetsbyrån

Fjolårsvinnaren Thomas gjorde avtryck på brutal etapp

Publicerad

Belgaren Dylan Teuns vann den sjätte etappen av Tour de France. Med dryga 100 m kvar till målet fick utmanaren Guilio Ciccone enorm mjölksyra och blev nästan stillastående på grusvägen medan Teuns susade ifrån mot den prestigefyllda segern.

På fjärde plats cyklade fjolårsvinnaren Geraint Thomas in och visade att han är redo att försvara titeln.

– Jag behöver tid att få det att sjunka in. Att vinna redan under den första veckan är fantastiskt. Jag tog chansen när den dök upp och gav allt efter att vi gått loss i utbrytningen. Jag visste att Ciccone var åkaren att slå, säger Teuns i Eurosports sändning.

Ciccone, som liksom Teuns gör sin debut i Tour de France, tog dock över den gula ledartröjan, den som i år fyller 100 år, för sin andraplats. Han är sex sekunder före den tidigare ledaren Julian Alaphilippe som också imponerade med att bli sexa.

– Det var en otrolig dag. Jag förstår inte vad som händer, säger Ciccone.

”Det var en anständig dag”

Bland dem som jagar segern sammanlagt imponerade fjolårsvinnaren Geraint Thomas mest. Han tryckte sig förbi Julian Alaphillipe, som hade gjort ett ryck och var ett par sekunder före vid målgången där stigningen var på 22 procent och funktionärer fick knuffa på cyklisterna så att de inte skulle korka igen målfållan. Thomas var fyra i mål. 

– Det var en anständig dag. Jag hittade mitt eget tempo och fick till en bra avslutning, säger Thomas med ett leende.

Det var viktigt att slå lagkamraten i Team Ineos (före detta Team Sky) Egan Bernal, 21, som var nio sekunder efter Thomas i mål, rejält slutkörd. Stallet har ännu inte bestämt sig för vilken åkare man kör för. I sammandraget är Thomas femma 49 sekunder efter Ciccone. Bernal är sexa, fyra sekunder efter Thomas.

Det var den första bergsetappen i årets tävling. Den avgjordes mellan Mulhouse och La Planche de Belles Filles och mätte 160,5 km. Det var sex stora stigningar och den avslutande var på nio kilometer med målgång uppför, sista kilometern, som var tillagd från tidigare upplagor, var på grusväg. Det är en av tuffaste etapperna som årets Tour de France har att erbjuda. Redan 1905 körde man touren i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer