Från krasch i Rio-OS till VM-guld

Uppdaterad
Publicerad

Nederländska Annemiek van Vleuten fick upprättelse efter den svåra kraschen i ledning vid linjeloppet i OS i Rio förra året genom att vinna VM-tempot över 21,1 km i norska Bergen.

– Jag kan inte tro att det är sant. Det är så mycket upp och ner i en idrottskarriär. Men motgångarna gör lyckan så mycket större när den inträffar. Det här hade varit stort även utan kraschen i Rio men det här gör storyn väldigt speciell, säger van Vleuten.

Emma Johansson gladdes speciellt åt van Vleutens seger.

– Nu tror jag att hon är på väg att slippa bli känd för kraschen i OS och istället bli omnämnd som mirakelkvinnan som vann VM, säger SVT:s expert Emma Johansson, som var närmast efter van Vleuten vid olycksplatsen en mil före mål i OS-loppet.

Holländskan låg utslagen när förföljarna passerade på väg mot medaljerna.                

– När vi passerade van Vleuten sa vi att vi skulle köra för henne och det första jag gjorde när vi var i mål var det första jag gjorde att gå bort till det holländska laget och höra efter hur det gått för Annemiek, förklarar Johansson som var tvåa efter Anna van der Breggen i loppet.  

I tårar efter triumfen                                    

van Vleuten var knappt efter tidigt ledande landsmaninnan Anna van der Breggen till den första mellantiden men drog ifrån i utförkörningen mot slutet och satte sig leende i ledarstolen efter att ha gjort en triumferande gest.

När segern stod klar brast det för van Vleuten som lät tårarna rinna och hon kramades med van der Breggen uppe vid podiet. Nedanför stod mamman och dokumenterade tårarna med mobilen. Efter tävlingen kramades mor och dotter. 

– Man tror inte att det är sant. Nu glömmer vi den där kraschen i OS och jag får nästan lust att börja cykla igen, säger en rörd Johansson av den känslosamma upplösningen.

Inga svenskor deltog i loppet.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.