Chris Froome fick en besvärlig start på Tour de France och tappade tid direkt. Foto: TT.

Froome kraschade på premiäretappen – tappade 49 sekunder

Uppdaterad
Publicerad

Det blev dramatiskt när Tour de France startade i dag. Flera förhandsfavorit sammanlagt tappade tid i en stökig etapp. Chris Froome, som jagar sin fjärde raka tour-seger, kraschade och tappade 51 sekunder på täten.

– Jag är bara tacksam för att jag inte är skadad på något sätt och det är mycket cykling kvar till Paris. Jag har inte fått kroppen undersökt av en läkare men jag känner mig bra, säger Froome, som slog i axelpartiet i samband med kraschen fem km före målet, till BBC.

Det var en etapp upplagd för spurtarna med 201 km mellan Noirmoutier-en-l'Ile och Fontenay-le-Comt. Allra snabbast var colombianen Fernando Gaviria som höll undan för självaste Peter Sagan och vann komfortabelt i sin första start i Tour de France.

Quintana punkterade – 500 meter från tidszonen

– Det är helt otroligt att jag kunde vinna den första etappen jag kör i Tour de France. Jag har knappt ord för att beskriva känslan av att få köra i den gula ledartröjan, säger Gaviria till Eurosport.

Bergsspecialisten Nairo Quintana dubbelpunkterade med 3,5 km kvar och tappade 1.15. Hade han fått punkteringen med mindre än tre kilometer kvar hade han inte fått något tillägg alls eftersom missöden inom den zonen neutraliseras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.