Kristijan Koren, i grönt, kommer inte få slutföra årets Giro d'Italia. Foto: Bildbyrån

Giro-cyklist kopplas till dopningsskandalen i Seefeld

Publicerad

Fyra mellaneuropeiska cyklister står misstänkta för dopning, varav en deltar för tillfället i cykelklassikern Giro d'Italia, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
Cyklisterna ska enligt utredningen ingå i samma nätverk som de längdskidåkare som åkte fast på skid-VM i Seefeld i februari.

Fyra europeiska cyklister har tillfälligt blivit avstängda misstänkta för dopning, enligt information från den brottsbekämpande österrikiska myndigheten. Det meddelar det internationella cykelförbundet. De fyra cyklisterna utreds för dopning under perioden 2012 till 2017.

Cyklisterna i fråga är slovenerna Kristijan Koren, och Borut Bozic, Kristijan Durasek, Kroatien och italienaren Alessandro Petacchi. Den sistnämnde och Bosiz har avslutat sina cykelkarriärer. Spurtspecialisten Petacchi lade av 2015 och vann 48 etapper i Grand Tour-tävlingar (Tour de France 6,  Giro d'Italia 22 och Spanien runt 20). Han misstänks för att ha använt förbjudna metoder 2012 och 2013.

Deltar i Giro d'Italia

Kristijan Koren deltar i det pågående Giro d'Italia, men kommer nu inte få starta i dagens etapp enligt föreskrifterna.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar om att anmälan mot cyklisterna gjordes som en del av operation Aderlass, vilket är den operation som sattes i gång i samband med dopningsskandalen under skid-VM i Seefeld i februari.

– UCI (internationella cykelförbundet) och anti-dopning förbundet (CADF) har haft nära kontakt med de myndigheter som deltar i Aderlass-utredningen, särskilt med Wada och den brottsbekämpande österrikiska myndigeten, säger UCI i ett uttalande enligt Reuters.

Operation Aderlass fokuserar sig på bloddopning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer