Tyvärr var det jag som vann, visar Filippo Ganna med gesten efter att ha snuvat två belgare på guldet vid VM:s tempolopp i Brygge. Foto: TT

Ganna försvarade tempoguldet och snuvade belgarna på hemmaplan

Uppdaterad
Publicerad

Filippo Ganna försvarade tempoguldet när han vann VM:s inledande distans i Brygge, Belgien, där två hemmafavoriter snuvades på den ädlaste medaljen.

– Tyvärr så vaknade jag upp med en dröm att vinna, säger Ganna lite ursäktande efter sitt guld.

Italienaren Ganna startade sist och hade Wout van Aert 90 sekunder framför sig på de flacka vägarna vid kanalerna i Flandern. När Ganna var på väg mot målet hade van Aert tagit ledningen och det fanns förväntan hos den stora publiken om en hemmaseger eftersom van Aert ledde vid bägge mellantiderna, men Ganna knep segern med fem sekunder efter att ha åkt i mål på 47.48 på 43,3 km och snittat 54 kilometer i timmen. Detta efter att ha disponerat loppet perfekt.

– Att få vinna i sitt hemland är fantastiskt men tyvärr så vaknade jag upp med en dröm att vinna och det var fantastiskt att försvara tröjan, säger Ganna enligt Cyclingnews.

van Aert nära att krascha

van Aert var stor publikfavorit och hans färd följdes av hejaropen ”Wout, Wout, Wout”. Vid en snäv kurva fick van Aert ett kast på cykeln och dagen kunde ha blivit förstörd.

– Det var nära en krasch. Jag började att trampa för tidigt eftersom jag visste att det skulle bli en sekundstrid, säger van Aert som börjar bli trött på silver efter att ha tagit det i VM förra året (både i tempot och linjeloppet), vid OS linjelopp och så nu inför hemmapubliken.

– Det är ännu ett silver vid ett stort mästerskap och det är en besvikelse, säger van Aert som stod kvar i målfållan för att följa Gannas målgång och sedan gick fram och gav honom en kram.

Trea blev Remco Evenepoel som startade tidigt och fick sitta länge i ledarstolen.

Tävlingen inleddes med en tyst minut för att hedra minnet av Chris Anker Sörensen, före detta stjärncyklist och kommentator på danska TV2, som tragiskt omkom under lördagen då han var ute och cyklade i området men blev påkörd av en bil.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.