Kungen av bergen, Richard Carapaz, hejas fram på dagens etapp. Foto: TT. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Byte av rosa ledartröjan i Stenmark-ort

Publicerad

Richard Carapaz utnyttjade ett ryck i bergen och vann dagens 14:e etapp av Giro d'Itala med målgång i Ingemar Stenmark-orten Courmayeur. I ett huj svepte ecuadorianen sensationellt upp i täten totalt från en sjätte plats vid den 131 km långa etappens början.

– Vi hade en hemlig plan och jag lyckades försvara mig bra i utförskörningen. Jag kan inte förstå vad som har hänt, det är något jag drömt om, något jag äntligen har uppnått efter ett väldigt hårt jobb, säger Carapaz via en spansktalande tolk.

Tidigt i den sista stora stigningen uppför Colle San Carlo på 1951 meters höjd, 10,5 km med en stigning på 1031 meter (15 procent som värst), lade sig totalledaren Jan Polanc långt bak i klungan för att hitta sitt eget tempo. Han cyklade i mål sju minuter efter Carapaz.

– Jag gav allt hela vägen men i dag gick det inte, kände att kraften inte fanns. I den sista tuffa backen släppte jag direkt,säger Polanc i Eurosport. Efter Colle San Carlo återstod det 25 km av etappen.

Drygade ut avståndet utför

Med 2,5 km kvar upp till toppen ställde sig Carapaz upp och tryckte till i ett rejält ryck där ingen av de övriga fyra åkarna i tätklungan orkade gå med. På toppen hade Carapaz drygt 30 sekunders ledning till förföljarna. När dessa, andra åkare anslöt, bevakade varandra tappades mycket tid till Carapaz, som borrade på hårt ensam i täten, och sensationellt räckte det till att gå upp i ledning av loppet för ecuadorianen, som var fyra i fjol.

Loppet hade målgång i Courmayeur där Ingemar Stenmark vann två världscupslalom i början av 1980-talet.

Resultat etapp 14, Saint-Vincent till Courmayeur 131 km:

Visa

1) Richard Carapaz (Ecuador) Movistar Team 4.02.23
2) Simon Yates (Storbritannien) Mitchelton-Scott + 01.32
3) Vincenzo Nibali (Italien) Bahrain-Merida + 01.54

Totalställningen:
1) Richard Carapaz, 58.35.34
2) Primoz Roglic (Slovenien) Team Jumbo-Visma + 00.07
3) Vincenzo Nibali, + 01.47

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer