Anna van der Breggen (till vänster) och Julian Alaphilippe (höger) vann guld på cykel-VM i fjol och är två av favoriterna även i år, när mästerskapet avgörs i Flandern. SVT sänder exklusivt. Foto: TT

Guide: Så sänder SVT från cykel-VM

Uppdaterad
Publicerad

Cykel-VM 2021 avgörs på klassisk cykelmark i Flandern, Belgien, och sänds exklusivt på SVT.

Inga förväntningar på svenska medaljer, men räkna med cykel i världsklass och en och annan kullersten.

Vad och var?

Cykel-VM pågår 19-26 september och arrangeras i cykelmeckat Flandern, Belgien. En passande plats för 100-årsjubileet av cykel-VM. Senast mästerskapet arrangerades i regionen var 2002, då vann Susanne Ljungskog guld i linjeloppet.

Sändningar

SVT sänder samtliga elitlopp. Kommentator Björn Becksmo, damexpert Frida Knutsson och herrexpert Thomas ”Gotland” Löfkvist.

Söndag 19 september

14.25-16.55 Tempolopp herrar SVT1/Play

Måndag 20 september

14.35-16.40 Tempolopp damer SVT1/Play

Onsdag 22 september

13.55-16.45 Mixed lagtempo SVT1/Play

Lördag 25 september

12.15-16.45 Linjelopp damer SVT1/Play

Söndag 26 september

10.20-17.00 Linjelopp herrar SVT1/Play

Sveriges trupp

I avsaknaden av Sveriges största stjärna Emilia Fahlin (ur form) är svenska topplaceringar inte realistiska.

– Med Emilia från start hade vi kunnat ställa upp med ett lag runt henne och ha hjälpryttare. Nu blir det i stället att satsa ungt med några rutinerade cyklister runt de unga. Vi kan inte gå på resultat, utan mer ge erfarenhet av att köra mästerskap, säger förbundskapten Lucas Persson till SVT Sport.

Även Wilma Olausson tvingas lämna återbud efter att ha brutit nyckelbenet och Tobias Ludvigsson likaså fast på grund av coronasmitta.

Damer: Julia Borgström (linje), Hanna Nilsson (linje), Sara Penton (linje), Nathalie Eklund (linje + tempo), Caroline Andersson (linje)

Herrar: Lucas Eriksson (linje). Kim Magnusson (linje) ersatte Tobias Ludvigsson.

Banorna

Flandern för tankarna till tävlingar som årliga endagsklassikern Flandern runt. VM avgörs inte på exakt samma plats men räkna med de ikoniska kullerstenarna och korta, branta backar.

Tempoloppen avgörs i nordväst med målgång i Brygge. Vindar och mestadels flacka partier är att vänta.

Favoriter

Damernas lopp har dominerats av Nederländerna. Fyra raka guld i linje och tre av de fyra senaste gulden i tempo. Anna van der Breggen vann båda disciplinerna förra året men har valt att inte ställa upp i tempo i år. Hemmanationen hoppas på Lotte Kopecky. I OS i augusti blev det oväntat ingen nederländsk seger. I stället tog österrikiskan Anna Kiesenhofer en skrällseger.

På herrsidan hoppas hemmanationen på Wout van Aert, som visade sin mångsidighet i Tour de France i år genom att vinna både tempolopp och klungsprint. Regerande mästarna i linje, Julian Alaphilippe, och i tempo, Filippo Ganna, är kandidater även i år.

Mixed lagtempo

Tre herrar och tre damer tävlar i lag. Debuterade på VM-programmet 2019 men ströks på VM i Italien i fjol på grund av pandemin.

Tempo

Herrar: Start i Knokke-Heist, målgång i Brygge. Distans 43,30 km, höjdskillnad 78 m.

Damer: Start i Knokke-Heist, målgång i Brygge. Distans 30,30 km, höjdskillnad 54 m.

Linje

Herrar: Start i Antwerpen, målgång i Leuven. Distans 268,30 km, höjdskillnad 2562 m.

Damer: Start i Antwerpen, målgång i Leuven. Distans 157,70 km, höjdskillnad 1047 m.

När cyklisterna anlänt i Leuven präglas linjeloppen av två olika banor. En i Leuven med fyra klättringar och en i Flandern med sex klättringar. Herrarna kör totalt åtta varv i Leuven och två i Flandern. Damerna kör fyra varv i Leuven och ett varv i Flandern.

Mixed lagtempo

Start i Knokke-Heist, målgång i Brygge. Distans 44,50 km, höjdskillnad 129 m. Lagen består av tre damer och tre herrar. Herrarna startar i Knokke-Heist och cyklar 22,5 km till Brygge, där damerna tar över.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer