Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Biniam Girmay. Foto: TT

Historisk vinst i Giro d'Italia: ”Ofattbart”

Uppdaterad
Publicerad

Biniam Girmay skrev ett stycke cykelhistoria på den tionde etappen av Giro d'Italia. Han blev den förste eritreanske cyklisten, tillika första svarta utövare, att vinna en etapp i en Grand Tour.

– Jag är medveten om att jag skriver historia. Det är ofattbart. Vi hade bra kontroll och stallet körde så bra för mig. De har en stor del i den här framgången. Jag är tacksam och glad över det vi åstadkom, säger Girmay till Eurosport strax efter segern efter 196 kilometer med målgång i Jesi. Första halvan var pannkaksplatt medan andra halvan var småkuperad mest hela tiden och gjorde etappen tuff.

När Girmay firade segern genom att öppna den jättelika bubbelflaskan sköt korken rätt i ögat på honom och han fördes till sjukhus för undersökning.

Girmay drog igång spurten med 300 meter kvar svagt uppför och fick den vasse Mathieu van der Poel på rulle. När de flesta väntade på att nederländaren skulle gå förbi drygade istället Girmay ut och kunde vinna klart. van der Poel gav upp de sista meterna och gjorde tummen upp och efter målgång kramade de om varandra. Konkurrenterna stod i kö för att gratulera Girmay denna speciella dag.

Superstjärna i Eritrea

Girmay har skapat ett stort cykelintresse i Eritrea och är en superstjärna i landet där det lär firas på pubarna i hans hemstad, huvudstaden Asmara.

van der Poel fick problem med bakväxeln med fem mil kvar och tappade bortåt minuten på klungan innan han fick en ny cykel och kunde vara med i slutstriden. Girmay såg ut att vara borta från segerstriden när han körde fel i en kurva med ett par kilometer kvar att åka.

Det blev inga omkastningar i sammandraget.

– Vi förstod att det skulle bli tufft på slutet men vi lyckades hålla oss långt framme. Det blev aldrig några stora luckor, säger totalledaren Juan Pedro Lopez.

Efter söndagens tuffa bergsetapp trycktes täten ihop och det skiljer bara 29 sekunder mellan de sju första i sammandraget.

Girot har målgång i Verona 29 maj efter 21 etapper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.