Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera cykelstjärnor var inblandade i en stor krasch under Baskien runt. Foto: Eurosport

Jonas Vingegaard bröt nyckelbenet och flera revben – läkare tror på två månaders rehab

Uppdaterad
Publicerad

Den regerande dubble Tour de France-vinnaren Jonas Vingegaard bröt nyckelbenet och flera revben och fick ena lungan punkterad i den våldsamma kraschen på den fjärde etappen av Baskien runt.

– Det är stabilt och han hade en bra natt, säger stallet Visma.

Det var i en utförskörning 35 km före målet som ett dussintal åkare kraschade efter att ha missbedömt en kurva dold av en byggnad.

– Vi hörde via radion att Jonas var inblandad i en stor krasch. Vi såg direkt att det inte såg bra ut när vi kom fram till honom. Som tur var var han vid medvetande, säger Team Vismas stallchef Addy Angels.

Vingegaard behandlades i tio minuter innan han lyftes in i en ambulans på bår. Han fick både syrgas och en nackkrage och låg väldigt stilla.

Det har inte kommit någon officiell prognos på rehab om Vingegaard och om han kan försöka försvara sin tredje raka titel i Tour de France med start 29 juni. Den kollapsade lungan upptäcktes under morgonen på sjukhuset i Vitoria och anses som den allvarligaste skadan att läka.

”Tar nog sex till åtta veckor”

– Han kan nog relativt snabbt komma igång på sin träningscykel och behålla formen. Vad gäller cykelåkningen tar det nog sex till åtta veckor, men det är sekundärt, för det viktigaste för Vingegaard är att han kan behålla formen, säger den danske landslagsläkaren Thöger Persson Krogh till danska TV2 Sport.

Allra värst var det för Jay Vine som under flera minuter låg helt orörlig i en brunnkonstruktion utan att få hjälp. Han fick flera frakturer på ryggrad och bröst- och revben men klarade sig från huvudskador och var vid medvetande hela tiden.

Primoz Roglic, som ledde tävlingen, och Remco Evenepoel, båda topptippade inför Tour de France, var två andra cyklister som var inblandade i kraschen och bröt tävlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.