Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonas Vingegaard vann Tour de France igen – drack ”champagne” under loppet. Foto: TT/Bildbyrån

Jonas Vingegaard vann Tour de France – för andra året i rad

Uppdaterad
Publicerad

Segern var i praktiken klar tidigare i veckan.

På söndagen blev det även officiellt då dansken Jonas Vingegaard korsade mållinjen på Champs-Élysées i Paris som totalvinnare av Tour de France i år igen.

Efter att utmanaren Tadej Pogacar tappat mot Vingegaard i onsdagens etapp var danskens seger i stort sett klar – förutsett att han själv inte begick några misstag.

Det gjorde han inte.

Därmed när Tourens 21:a och sista etapp skulle köras blev det som brukligt en gemytlig transportsträcka. Bland annat tog Jonas Vingegaard och hans lagkamrater i Jumbo-Visma några sekunder till att rada upp sig och skåla med några champagneglas (med oklart innehåll).

Den lugna stämningen till trots gjorde slovenen Tadej Pogacar ett ryck med dryga 4 mil kvar av den 115,5 kilometer långa etappen runt centrala Paris. Pogacar fick snabbt sällskap av en spurtsugen klunga och till slut var det Jordi Meeus som vann efter riktigt tajt målgång.

Kort därefter rullade Jonas Vingegaard i mål med sina lagkamrater och förkunnade sig själv tvåfaldig mästare i Frankrike.

– Jag känner stor stolthet och glädje. Vinner för andra gången, det är helt fantastiskt. Idag med alla åskådare och danskar som tagit sig till Paris var otroligt, säger Vingegaard i Discoverys sändning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.